Overweeg je te gaan fietsen in Frankrijk? Voor veel Nederlanders is Frankrijk hét vakantieland, zeker ook voor fietsers: er zijn bergen, vlaktes, strand, bossen, natuur, cultuur, kortom voor elk wat wils.
Bovendien zijn er veel overnachtingsmogelijkheden, van simpele campings tot de betere hotels. Ook loop je als fietser weinig kans om de weg kwijt te raken, mede door de goede bewegwijzering en de goed beschreven fietsroutes, zowel in Frankrijk als er naar toe vanuit Nederland.
Fietsen in Frankrijk is populair onder Nederlanders. De Fransen zetten zelfs Nederlandstalige informatieve sites op ons te bewegen op fietsvakantie in Frankrijk te gaan. Op deze pagina wordt informatie over de volgende thema’s geboden:
Fietsgebieden in Frankrijk
In de verschillende rivierdalen in Frankrijk is het heerlijk fietsen. Langs veel rivieren zijn aan beide zijden wegen. Eén grotere, drukke weg, en één minder drukke weg. Deze minder drukke weg is dus zeer geschikt om rustig te kunnen fietsen. Langs de kanalen worden de vroegere jaagpaden in hoog tempo omgebouwd tot steeds betere fietspaden.
Nadeel hiervan is dat sommige rivierdalen erg druk kunnen zijn. Het Rhone- en Loiredal bijvoorbeeld worden door verschillende reisorganisaties ‘befietst’. La Loire à Vélo heeft de fietsroute langs de Loire geheel bewegwijzerd. Geen rivierdal, maar wel mooi en vlak fietsen? Kijk dan eens naar de fietsgids ‘Fietsen langs het Canal du Midi’ uit. De route voert van de Middellandse Zee naar de Atlantische oceaan, langs het Canal du Midi en vanaf Toulouse het Canal de Garonne.
Langs de kust is het soms pittig fietsen. De wind kan je flink parten spelen, maar ook de vele kleine riviertjes houden je aardig bezig: iedere keer moet je helemaal naar beneden en dan weer omhoog. Iets verder landinwaarts zijn beide ‘nadelen’ minder prominent aanwezig. Maar of dat leuker fietst zul je voor jezelf moeten uitmaken.
In Noord-Frankrijk fiets je relatief vlak: je bent de vorige heuvel nog niet af, of de volgende dient zich aan. Het is nergens supersteil, nergens superinteressant, maar voor de liefhebber van rust, ruimte en graanvelden is het er heerlijk fietsen. Er zijn ook in dat deel van Frankrijk veel interessante kerken, kastelen en stadjes, en toeristen zie je er waarschijnlijk weinig.
In de heuvels in Bretagne, Normandië, de Champagne en de uitlopers van de echte berggebieden is het heerlijk fietsen, mits je niet te veel riviertjes kruist. Al snel worden de bergen groter, de hellingen steiler en de zweetdruppels talrijker.
Ga je de bergen in, zorg dan in ieder geval dat je weet wat je doet: je conditie moet op peil zijn, doe rustig aan, zorg voor voldoende proviand (water!) en een goede fiets met bergverzet. Neem op tijd je rust, ook als je bijna boven bent. Niets is zo vervelend als boven op de top zo uitgeput te zijn, dat je niet meer kunt genieten van het uitzicht. Bovendien wordt de afdaling door (over)vermoeidheid al snel gevaarlijk. Hoewel het niet voor alle weggetjes geldt, kun je grofweg zeggen dat de Vogezen, de Jura en het Centraal Massief tot het middengebergte behoren. ‘Hoe kleiner het weggetje, hoe steiler het is’ klopt niet altijd, maar wel vaak!
Het Centraal Massief is mooi fietsen. Langs de rivier de Tarn, kun je redelijk makkelijk omhoog gaan. Wil je de causses op, dan is dat pittiger. Je krijgt er echter een zeer mooie fietstocht voor terug. Als je de keus hebt, kun je het Centraal Massief, evenals de Vogezen, het beste vanuit het westen befietsen. In de Jura is het het makkelijkst fietsen als je van noord naar zuid gaat.aa
Het hooggebergte is alleen geschikt voor de echte cracks. Het natuurschoon en de vergezichten zijn overweldigend, maar je krijgt het niet voor niets. De weg naar de top is al gauw 20 km lang, en de hoogteverschillen zijn niet voor de poes. Meer dan 1500 meter klimmen is geen uitzondering. Over het algemeen genomen zijn de Alpen zwaarder dan de Pyreneeën. Verhaal apart is natuurlijk de Mont Ventoux, die iedere fietser ooit wil beklimmen, maar waar grotere fietsers hun tanden op stuk hebben gebeten. Wees gewaarschuwd.
Georganiseerd reizen door de Alpen en Pyreneeën kan ook. Bijvoorbeeld met BikeTravel.nl en Cycletours.
Wil je niet de grote cols van de Pyreneeën doen, maar wel in de schaduw van de bergen wil fietsen, dan is de Katharen-Basken-route misschien een goed idee.
Andere populaire fietsbestemmingen zijn:
- Loire-vallei: De Loire-vallei staat bekend om zijn schilderachtige landschappen, kastelen en wijngaarden. Fietsers kunnen genieten van goed gemarkeerde fietspaden langs de rivier de Loire en door charmante dorpjes.
- Provence: Fietsen door de Provence betekent genieten van de geurige lavendelvelden, olijfgaarden en pittoreske dorpjes. De Mont Ventoux is een uitdaging voor ervaren fietsers.
- Bourgondië: Bourgondië biedt rustige wegen langs wijngaarden en historische steden. Fietsers kunnen stoppen bij lokale wijnhuizen voor proeverijen en genieten van de gastronomie.
- Dordogne: Deze regio staat bekend om zijn middeleeuwse kastelen, prehistorische grotten en schilderachtige valleien. Fietsroutes leiden door schilderachtige landschappen en langs de rivier de Dordogne.
- Mont-Saint-Michel en Bretagne: Fietsen naar de Mont-Saint-Michel is een onvergetelijke ervaring. Bretagne biedt prachtige kustpaden en historische steden zoals Saint-Malo.
Tot slot nog een woordje voor Corsica: hoewel de bergen niet zo hoog zijn, zijn de te klimmen meters vergelijkbaar met de echte alpencols. Ook Corsica moet dus niet onderschat worden. Ik heb zelf nooit op Corsica gefietst, wel veel lange-afstandswandelingen gedaan. Ik vind het een fantastisch eiland en keer er zeker eens terug met de fiets. Fietsgidsen en routeboekjes voor fietsgebieden zijn te bestellen bij de Fietsvakantiewinkel.nl.
Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in Frankrijk
Wilt u graag fietsen in Frankrijk, maar de organisatie en overnachtingen overlaten aan een reisorganisatie? Dan is er keuze te over. Diverse goede reisorganisaties bieden fietsvakanties in Frankrijk aan, over zowel populaire als minder bekende fietsroutes. Bekijk het volledige aanbod in Frankrijk van de volgende reisorganisaties; u gaat gelijk naar het Franse aanbod.
Fietsvakanties in Frankrijk
Een aantal concrete fietsvakanties in Frankrijk. De meeste van onderstaande organisaties bieden nog veel meer reis-opties in Frankrijk aan.
Frankrijk: wegen en verkeer
De auto’s in Frankrijk rijden vaak hard. Dit wordt in de hand gewerkt door de vaak rustige wegen, die zelfs naar de kleinste gehuchten goed geasfalteerd zijn. Pas bij net geasfalteerde wegen op dat je niet onderuit gaat door de losse steentjes. Praktisch alle wegen hebben een letter en een aantal cijfers om de weg aan te duiden. De D-wegen zijn doorgaans het meest geschikt als fietsweg. Bedenk in de bergachtige gebieden dat een grotere weg vaak vlakker is dan een klein weggetje.
Franse automobilisten rijden hard, maar zijn meestal ‘aardig’ voor fietsers. Is er geen plaats om in te halen, dan zal de gemiddelde Franse automobilist dat ook niet doen. Het meeste gevaar heb je in Frankrijk te duchten van Nederlandse Caravangangers, die even waren vergeten dat de caravan nog achter de leasebak hangt. De claxon wordt door Fransen veelvuldig gebruikt: voor een scherpe bocht, bij ergernissen, maar zeker ook voor hij je inhaalt. Voordeel is dat je weet dat een auto je gaat inhalen, nadeel is dat je er vaak van schrikt. Fietspaden zijn in opkomst, maar nog niet erg gebruikelijk.
Vooral in de vlakkere toeristengebieden langs rivieren en kanalen wordt hard gewerkt aan een fietspaden-netwerk. Over het algemene vind ik het zelf prettig en veilig fietsen in Frankrijk. Alleen in het zuiden (rond Carcassonne) heb ik gekke motorrijders en automobilisten meegemaakt.
Overnachtingsmogelijkheden in Frankrijk
Frankrijk is een Eldorado voor de kampeerder, tenminste als je de beruchte hurktoiletten (al zijn dit er steeds minder) voor lief wilt nemen. Als bij een camping een bordje hangt met ‘complet’, zoek dan de eigenaar of beheerder even op. Tien tegen één dat dat bordje niet voor fietsers geldt. Zeker niet als je er een moe gezicht bij trekt. Campings variëren van Campings à la Ferme (boerderijcampings) tot luxe woonoorden en resort als van France Comfort met 5 sterren. Warm water is er bijna altijd, meestal (nog) gratis.
In het hele land zijn Gîtes d’étappes (herbergen) waar je normaal gesproken onaangekondigd een kamer kunt huren. Hotels en Kamers bij particulieren zijn eveneens wijd verspreid.
Wil je echt goedkoop uit zijn, dan mag je in Frankrijk wild kamperen, mits je zo mogelijk toestemming hebt van de eigenaar. In natuurparken en waar dat expliciet staat aangegeven, is wildkamperen verboden.
Zoek je een overnachtingsmogelijkheid? Met deze websites begin je je zoektocht snel en geordend:
Fietsen in Frankrijk: Fietsroutes
Veel fietsroutes hebben Frankrijk als eindbestemming, of ze komen dwars door Frankrijk heen. Ook vanuit Nederland zijn veel fietsroutes beschreven die ergens in Frankrijk eindigen. Diverse fietsgidsen met routes en achtergrondinformatie zijn te koop bij de Fietsvakantiewinkel.nl. Hieronder volgt een korte opsomming van Franse fietsroutes.
-
- Groene Weg naar de Middellandse Zee: Route van Maastricht naar Stes Marie de la Mer aan de Franse Riviera.
-
- Langs Oude Wegen: Fietsroute van Maastricht en Aken naar de voet van de Pyreneeen (Oloron St Marie of Lourdes)
-
- Loire – Donau fietsroute: Route langs de Loire in Frankrijk, via Zwitserland, naar de Donau in Duitsland. Deze route sluit aan op de Loire-kastelenroute.
-
- Nantes – Budapest: Fietsroute dwars door Frankrijk, via Zwitserland en Oostenrijk naar Boedapest in Hongarije. De route heet Euroroute des Fleuves (Rivierenroute), en volgt inderdaad hoofdzakelijk grote rivieren als de Loire en de Donau.
-
- Onbegrensd fietsen naar het Zuiden: In de serie Onbegrensd fietsen naar het Zuiden van Paul Benjaminse zijn goede en mooie routeboekjes verschenen met fietsroutes naar de Bourgogne (deel 1 van de route naar Barcelona), Rome, Venetië en Parijs.
-
- St Jacobsroute (Santiago): De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela is één van de bekendste lange afstandsfietsroutes, en voert van Haarlem via Parijs naar Santiago in Spanje.
-
- Transeuropéenne: Europese fietsroute die van Trondheim en Moscou naar Santiago loopt. Het Franse gedeelte loopt van Compiegne (halverwege Luik en Parijs) via Parijs naar Hendaye (aan de voet van de west-franse Pyreneeën).
Uiteraard zijn er ook binnen Frankrijk vele fietsroutes beschreven en soms zelfs bewegwijzerd:
-
- Basel – Tours: Fietsroute van Basel (Zwitserland) naar Tours, een stukje van een van de zogeheten ringen van het fietsweb.
-
- Fietsen op de Mont Ventoux: Hoe en van welke kant je de meest gevreesde berg van Frankrijk kunt beklimmen, vind je op deze website.
-
- Fietsroutes Corsica: Fietsrouteboekje van Luc Oteman. Hoewel uitverkocht, loont het de moeite om te zoeken op internet of in de bibliotheek, want de routes op Corsica zijn adembenemend.
-
- Fietsroutes in de Morvan: Dick Arendhorst beschrijft op zijn website (nu helaas offline) vijf gebieden, met ieder één of meer fietsroutes. Het betreft de gebieden
-
- Le Drôme met Die als standplaats, een gebied met talloze cols en veel natuurschoon ten Zuidoosten van Valence,
-
- Les Alpilles, een bergrugje ten Zuiden van Avignon met ook veel platteland,
-
- het gebied rond de Mont Ventoux, niet die berg zelf,
-
- Le Luberon, in het departement Vaucluse, bij Avignon, en
-
- Corsica, “bloedmooi en heel veel cols en adembenemende weggetjes vol wilde beesten en andere Corsicanen”.
-
- FFCT: De Franse Fietsersbond beschrijft op haar website verschillende lokale fietsroutes, maar de navigatie en de taal werken niet mee om de juiste informatie op te halen.
-
- Genève – Middellandse Zee: Een groene fietsroute (Voie Verte) over oude jaagpaden en spoorlijnen van Geneve naar Pont Saint Louis aan de Middellandse Zee. Zo kunt u fietsen in Frankrijk zonder al te veel hoogtemeter te hoeven overbruggen.
-
- Groene Valleien Fietsroute: Fietsroute dwars door Noord Frankrijk van Boulange sur Mer (aansluiting op de LF1) naar Wormeldange in Luxemburg. Een stukje van Ring 1 van het fietsweb.
-
- Katharen – Basken route: Een fietsroute van 600 kilometer van Narbonne naar Biarritz, door de Franse uitlopers van de Pyreneeen.
-
- La Loire à Vélo: Website van de Stichting die de Loire fietsroute bewegwijzerd.
-
- Langs Zuid-Franse Gorges: Verschillende fietsroutes in het zuiden van Frankrijk tussen Avignon en Nice. Zowel mogelijkheden om de routes in te passen in een langere fietstocht, als om een ‘rondje’ te maken in Zuid Frankrijk.
-
- Loire Kastelen Fietsroute. De welbekende Loire fietsroute beschreven van Tours naar Nevers. Ik heb hem grotendeels gefietst: zeer geschikt voor beginnende fietskampeerders en Francofielen.
-
- Midden Frankrijk route Fietsroute van Bordeaux naar Geneve, ring 3 van het fietsweb.
-
- Normandië Bretagne route: Fietsroute van Boulogne-sur-Mer naar Saumur (Loire), en daarmee een 600 km lange verbinding tussen de LF1 en de Loire Kastelen Fietsroute. Met aftakking naar Mt Saint Michel.
-
- Voies Vertes: Deze ‘groene wegen’ zijn fietsroutes over jaagpaden en spoorlijnen. het zijn tot op heden nog voornamelijk kortere stukjes in alle delen van Frankrijk. Er wordt echter hard gewerkt om de verschillende fietspaden aan elkaar te verbinden.
-
- De Honderd Cols Tocht: 4000 kilometer, 100 bergen en 60 heuvels. Niet voor niets wordt deze tocht de ‘Ultieme uitdaging voor fietsers’ en ‘de zwaarste fietstocht ter wereld’ genoemd.
-
- La Vélodyssée, een lange route langs de westkust van Frankrijk van Nantes naar de Spaanse grens.
-
- La Velomaritime, de EuroVelo 4, 1500 km aan fietsroutes van de Noordzee tot Het Kanaal. Bovendien een geheel Nederlandstalige website. Ik fietste een deel van de Velomaritime en dat is me zeer goed bevallen. Sowieso vind ik fietsen in Frankrijk een feest, met name vanwege de vele campings.
-
- Parijs – Mont St Michel – Nantes.
-
- Groene Weg van Londen naar Parijs.
-
- La Véloscénie, een 450 kilometer lange fietsroute tussen Parijs en de kustplaats Mont-Saint-Michel.
-
- Tour de Bourgogne, het gehele rondje door de Borgonge is 800 kilometer, maar u kunt ook deeltrajecten van van de route fietsen.
-
- La Dolce Via. Fietsen in de Ardèche. In 2020 door de Fiets- en Wandelbeurs verkozen tot Fietsroute van het Jaar.
Op onze route-pagina vindt je nog meer informatie over een aantal van deze routes. De routeboekjes zijn te bestellen via de Fietsvakantiewinkel.
Tips als u gaat Fietsen in Frankrijk
-
- Neem in Frankrijk altijd een zwemslip/speedo mee als je gebruik wilt maken van de camping-zwembaden. Met een boxershort wordt je steeds vaker uit het zwembad gehouden, zeker bij gemeentelijke zwembaden die nog wel eens aan de camping gelieerd zijn. Een strakke zwembroek met hele korte pijpjes is vaak ook in orde.
-
- Met ieder woordje Frans dat je spreekt, groeit de welwillendheid van de Franse gastheer. Een beetje talenkennis is dus dubbel handig. Het maakt het fietsen in Frankrijk een stuk leuker en eenvoudiger.
-
- Houd rekening met beperkte openingstijden.
-
- Neem ook eens een kijkje op de nl.france.fr, de officiele toerisme-website van Frankrijk en FrankrijkvoorBeginners.nl
-
- Voor lange kampeerreizen met een groep: kijk eens bij ACSI Kampeerreizen.