Overweeg je te gaan fietsen in Ierland? Het groene eiland wordt Ierland ook wel genoemd. En dat is niet voor niets. Ierland ís een groen land, met veel mooie natuur, oude kerkjes, prehistorische overblijfselen, pubs en Guinnes, schapen en een vriendelijke bevolking. Uitermate geschikt om te fietsen dus.
Het is alleen wel goed om één ding in gedachte te houden: Ierland is niet voor niets zo groen. Oftewel: het regent er iets vaker dan het Europees gemiddelde.
De zo bekende stenen muurtjes belemmeren de fietser geenszins bij het rustig rondkijken en genieten. Dit in tegenstelling tot wat veel (automobiele) vakantiegangers denken. Deze pagina gaat over fietsen in Ierland, en behandelt de volgende thema’s:
Fietsgebieden in Ierland
Het Ierse eiland bestaat uit de landen Ierland en Noord Ierland (Ulster), behorende bij het Verenigd Koninkrijk. Grofweg kun je stellen dat de Ierse bergen en heuvels voornamelijk aan de kusten zijn te vinden, en dat het Ierse binnenland ‘vlak’ is. Omdat het water vanuit het binnenland niet goed weg kan over de bergketens, zijn er in het binnenland de nodige venen en moerasgebieden ontstaan.
Het westen van Ierland leent zich het beste voor een fietstocht. De bergachtige graafschappen Galway (Connemara), Clare (de Burren), Cork en Kerry zijn stuk voor stuk toeristische trekpleisters, waar het goed fietsen is. De heuvels zijn af en toe vrij steil, en reiken tot 1000 meter. Bedenk dat je als je in Ierland fietst, je wel vanaf zeeniveau begint!
De graafschappen Sligo en Mayo in het Noorden van de Ierse republiek zijn weliswaar minder toeristisch ontgonnen, maar daarom niet minder mooi.
Ten zuiden van Dublin strekken zich de Wicklow Mountains uit. De bergen zijn hier nog stijler dan aan de westkust. De uitzichten die je voor je inspanningen terugkrijgt zorgen voor een passende beloning. Goede fietsgidsen en -kaarten zijn te koop bij de Fietsvakantiewinkel.
Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in Ierland
Wilt u graag fietsen in Ierland, maar de organisatie en overnachtingen overlaten aan een reisorganisatie? Dan is niet zo gek veel keus. Slechts een paar goede reisorganisaties bieden fietsvakanties in Ierland aan. Ik zet een aantal organisaties op een rij, met daarachter hun Ierse bestemmingen:
- BBI Travel: 8-Daagse fietsrondreis West Cork & Kerry met bagagevervoer. Verblijf in goede B&B’s.
- Echtierland.nl is dé Ierland-specialist. Momenteel bieden ze geen echte fietsvakanties aan, maar ze kunnen wel adviseren en wellicht een vakantie aanbieden met huurfiets.
- Zowel SNP Natuurreizen als Eigen-Wijze Reizen hebben een pagina over fietsvakanties in Ierland op hun websites staan, maar op moment van schrijven staan daar geen actuele reizen op.
De wegen en verkeer in ierland
Allereerst natuurlijk de mededeling dat in Ierland het verkeer links rijdt. Gelukkig heeft de Ierse automobilist geen haast, en gunt je als fietser de ruimte.
In heel Ierland zijn goed geasfalteerde weggetjes die de kleinste gehuchten met elkaar verbinden. Auto’s kom je er meestal nauwelijks tegen. De bewegwijzering valt nog wel eens tegen, al wordt er hard gewerkt om voor fietsers mooie fietsroutes te beborden. Veel plaatsnamen worden afwisselend in het Gaelic en het Engels aangegeven, net als de afstanden die soms in kilometers, en soms in miles staan genoteerd. Enigszins verwarrend, maar met wat gezond verstand, een beetje engels en een goede kaart kom je er wel uit.
Parallel aan grote en drukke wegen zijn vaak kleine weggetjes te vinden die rustiger en fijner fietsen. Hoe kleiner de weggetjes, hoe venijniger de heuveltjes.
In het hoogseizoen wil het nog wel eens vervelend druk worden rondom grote steden, en op de ring of Kerry en op Dingle. Hoewel nog steeds mooi, is het dan ineens een stuk minder overtuigend.
Klimaat: beste tijd om te fietsen in Ierland
Hoewel er genoeg regen valt om het groene eiland groen te houden, laat ook de zon zich niet onbetuigd. Het kan zomaar voorkomen dat na een flinke plensbui het zonnetje ineens doorbreekt, om na een uurtje weer verdreven te worden door pissende engeltjes. Pas dus op als je iets ‘even’ onder je snelbinders stopt, want voor je het weet is het nat.
De temperatuur in Ierland is redelijk constant door de warme golfstroom en het zeeklimaat. De zomertemperatuur is gemiddeld zo’n 18-24 graden in juli en augustus. Mei en juni zijn iets kouder, maar het zonnetje schijnt net iets vaker dan in de overige maanden.
De wind waait in Ierland vaak uit het zuiden of westen en vaak hard. Plan je een one-way-route, probeer daar dan rekening mee te houden.
Overnachtingsmogelijkheden in Ierland
In de toeristische gebieden zijn er ruimschoots genoeg kampeerplaatsen. Op Camping-Ireland.ie vindt u er ene hoop. Buiten deze gebieden zijn er weliswaar minder campings, maar vrij kamperen mag (met toestemming van de landeigenaar) en zal ook meestal toegestaan worden door de lokale bevolking. Mocht het niet duidelijk zijn wie de eigenaar is van je potentiele kampeerplaats, probeer het dan eens in de plaatselijke pub.
Door heel Ierland, maar vooral aan de kust zijn een kleine 100 jeugdherbergen verspreidt. De meeste zijn altijd open. In veel ervan moeten stelletjes gescheiden slapen. Mocht je dat niet zien zitten dan zijn er in Ierland nog tientallen kleine hostels met goede tweepersoonskamers voor hetzelfde geld.
Iets duurder, maar eigenlijk veel leuker is slapen bij de Ieren thuis. Let als je naar een slaapplaats zoekt op een bordje met de term Bed & Breakfast. Of zoek even op deze site. En tot slot zijn er natuurlijk ook meer dan voldoende hotels in Ierland. Te boeken via onder meer Booking.com of via het hotel van uw keuze zelf (meestal goedkoper).
Fietsen in Ierland: Fietsroutes
Paul Benjaminse lanceerde in 2009 zijn ‘Groene Ronde van Ierland’. Van Belfast, langs de gehele westkust via Cork tot in Dublin. Een 1300 kilometer lange fietsroute door de mooiste delen van Ierland.
Luc Oteman beschrijft in zijn fietsgids ‘Fietsen in Ierland’ een aantal mooie fietsroutes, waarmee wel meer dan één fietsvakantie te plannen zijn. De fietsroutes vormen twee grote ‘ronden’ met de nodige uitlopers, zodat alle mooie plekken van Ierland kunnen worden aangedaan.
Verschillende fietsroutes zijn de afgelopen jaren bewegwijzerd in Ierland. Op de kaart beneden zijn er een aantal ingetekend. Er is op de website een app te downloaden, ter vervanging van kaartmateriaal.
Route 14: De Donegal fietsroute
Route 15: De Sligo en Mayo fietsroute
Route 16: De Connemara fietsroute
Route 17: De Burren fietsroute
Route 18: De Dingle en Limerick fietsroute
Route 19: De Ring of Kerry fietsroute
Route 20: De kustlijn van Cork
Route 21: Het Hart van Munster
Route 22: De Wicklow en Wexford fietsroute
Route 23: De centrale vlakte van Ierland
Route 24: De Tain fietsroute
Dwars door Ierland loopt van zuid naar noord de O’Sullivan Beara Greenway: van Beara-island in het zuidwesten naar de grens met Noord-Ierland. Liever fietsen in Noord-Ierland? Bezoek deze pagina.
Tips als u gaat fietsen in Ierland
- Knoop eens een praatje aan met de Ieren. Verrassend vaak is het gewoon meteen gezellig. En je komt ook nog eens veel te weten over het land en zijn historie
- Zorg voor goede regenkleding die bij voorkeur makkelijk aan en uit te doen is. Regenschoenen van bijvoorbeeld AGU zijn een erg handig extraatje.
- ToursimIreland.com is een goed startpunt voor iedereen die iets wil weten over Ierland, dus ook voor de fietstoerist.