Fietsen met kinderen is leuk. Dat vinden kinderen vaak ook. Maar dan moet je wel je fietsmanieren een beetje aanpassen aan de jongste generatie. Om het fietsen tijdens een fietstocht of meer dagen durende fietsvakantie leuk te houden voor alle gezinsleden volgen hier een elftal tips voor een fietsvakantie met kinderen:
Tips voor een Fietsvakantie met het Gezin
- Zoek een fietsroute uit die enige afwisseling biedt (lees: rivieren, bruggen, kastelen, speeltuintjes, ijsjes), zonder al te veel steile hellingen en drukke verkeersaders. Plan niet te veel en te ver. Afstanden tussen de 30 en 60 km zijn normaal.
- Pas zowel tempo als afstand aan aan je kind. Dit betekent uiteraard niet dat je die laatste 5 kilometer naar de camping maar niet meer moet fietsen omdat je kind huilt, maar probeer niet iedere dag het laatste half uur met een jengelend kind rond te fietsen, want dan ben je dus net te lang doorgegaan.
- Pauzeer op plekken waar je kind zijn benen kan strekken, kan voetballen, kan rennen. Doe je zelf mee, dan geef je meteen de aandacht die een kind ook op vakantie nodig heeft. En het is nog leuk ook.
- Durf een onverwachte rustdag in te lassen als het kind (of jijzelf) de camping helemaal het einde vindt, of wanneer je de indruk hebt dat je kind eigenlijk gewoon een dagje ‘rust’ wil.
- Beloon je kind voor goed gedrag, dus koop bij aankomst op de camping eens een ijsje of een bord patat.
- Neem niet te veel speelgoed mee (dat is allemaal extra gewicht), alleen het speelgoed waar je kind veel en lang mee speelt. Je zult zien dat je kind onderweg met alles speelt. Een tak in een zandvlakte is al gauw een vishengel.
- Betrek oudere kinderen bij de route en het uitkiezen van de overnachtingsplaats. Een eigen fietscomputertje doet wonderen. Net als een bewegwijzerde route, zodat de kinderen ieder volgend bordje kunnen ontdekken.
- Geef oudere kinderen een gedeelte van hun eigen bagage, bijvoorbeeld een stuurtasje met eigen speelgoed en achterop een slaapzak en een matje. Dat staat stoer, en het scheelt weer ruimte en gewicht op je eigen fiets.
- Schroom niet om hulp in te roepen van treinvervoer als het allemaal net iets te ver blijkt. Ga je wel door, dan loop je het risico dat je het jaar daarna wat opstartproblemen hebt.
- Voel je niet verplicht om je eigen vakantieschema te volgen. Wijk af van wat je in gedachten had, onverwachte uitstapjes of rustdagen zijn vaak het leukst.
- Een goede voorbereiding van je fietsvakantie kan je helpen bij het motiveren van je kinderen, maar ook kun je zelf veel leren van ervaringen die andere fietsende gezinnen al opdeden, en op het internet delen. Veel informatie, materiaaltips en reisverslagen zijn te vinden op de startpagina voor fietsvakantie met kinderen: fietsvakantie-kinderen.startpagina.nl.