Victor Hugo beschreef de Rijn lang geleden al als volgt: De Rijn combineert elke kwaliteit die een rivier kan laten zien. De snelheid van de Rhône, de breedte van de Loire, de rotsen van de Maas, de bochten en kronkels van de Seine, de doorzichtigheid van de Somme, de historische herinneringen van de Tiber, de koninklijke status van de Donau, de mysterieuze invloed van de Nijl, het gouden zand bij de glinsterende beken van de Nieuwe Wereld en de spoken van sommige Aziatische wateren.
Zoals uit bovenstaande uitspraak van Hugo blijkt, is de Rijn bij uitstek geschikt om te recreëren. Een fietsvakantie langs de Rijn kan door de volledig bewegwijzerde Rijn-fietsroute te volgen. Fietsroute-organisaties in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland hebben een internationale ‘megaroute’ langs de Rijn gemaakt door de reeds bestaande fietsroutes aan elkaar te koppelen en te bewegwijzeren. Vanaf de bron in Zwitserland tot aan de Noordzeekust in de Nederlandse Rijndelta.
Bekende fietsrivier
De Rijn is na de Donau een van de bekendste rivieren van Europa. Mede door het geringe hoogteverloop is hij ideaal om als basis voor een fietstocht te dienen. Ook landschappelijk gezien is de Rijn één van de aantrekkelijkste rivieren van Europa. Al sinds tweeduizend jaar is het één van de belangrijkste verkeerswegen tussen de Middellandse-Zeeregio en het noorden van Europa.
1.320 km fietsplezier
De internationale Rijnfietsroute voert met een totale lengte van ongeveer 1.320 km door vier landen van de oorsprong van de Rijn tot aan de monding bij Rotterdam in de Noordzee. Beginnend in de Zwitserse Alpen voert de Rijnfietsroute langs de Bodensee, het Rijndal bij Schaffhausen en het Drielandenpunt bij Basel. Vervolgens door de Elzas en het Zwartewoud verder naar het Rijnland. Hoe dichter men Nederland nadert, hoe meer de Rijn door ‘stedelijke architectuur’ voert. In Nederland en het westen van Duitsland vormde de Rijn vroeger de Romeinse grens. Oude romeinse steden als Xanten liggen dan ook op de route. Bij Hoek van Holland in de buurt van de havenstad Rotterdam mondt de rivier uit in de Noordzee en eindigt dus ook de Rijnfietsroute. De hele route is bewegwijzerd, en daarnaast ook nog eens beschreven in drie delen Rhein-radweg in de Bikeline-serie.
Verder fietsen
Is de fietsanimo na het fietsen van de Rijnfietsroute nog niet verdwenen, of zelfs toegenomen, dan kunt u met behulp van de Europese fietsrouteplanner uw tocht verder plannen over goed beschreven lange afstands fietsroutes. Niets staat uw maandenlange fietsvakantie nog in de weg. Nou ja, op uw werkgever na misschien.