Voor auto’s bestaat het al langer: winterbanden. Iedereen die weleens op skivakantie gaat begrijpt de noodzaak (en vaak wettelijke verplichting) om je banden aan te passen aan de weersomstandigheden. Sneeuwval en overtollige regenval leveren vaak gladde wegen op waardoor gevaarlijke situaties op de loer liggen. Fietsers hadden bij winterse omstandigheden vaak niet zoveel keus. Dit is echter sterk aan het veranderen.
Het merk Continental heeft een hele degelijke winterband voor op je fiets ontwikkeld die uitkomst biedt. Continental is naast fietsbandenproducent vooral een grote producent van autobanden. De kennis op het gebied van winterbanden voor auto’s is enorm. De technieken die daar worden toegepast, gebruikt Continental nu bij het ontwikkelen van een winterband voor de fiets.
Winterbanden kenmerken zich door een duidelijk betere grip op het wegdek. Die grip wordt verkregen door het speciale profiel, dat opgebouwd is uit vele kleine lamellen die doorlopen tot aan de schouder van de band. Naast het profiel is de rubbersamenstelling (compound) zo gemaakt dat je onder de 7 graden meer grip hebt.
De ANWB heeft de Continental TopContactWinter II begin 2012 beloont met goud in de Op Pad Outdoor Award! Volgens de jury is het product Briljant in al zijn eenvoud. Je glijdt 30 à 40 procent minder snel weg. Naast meer grip wordt de remweg van de fietser met de Continental winterband ook nog eens met 50% gereduceerd.
Ook fietsbanden-fabrikant Schwalbe heeft een tweetal winterbanden in het assortiment. Niet iedereen wil echter investeren in speciale winterbanden. Door op wat zachtere banden dan normaal te fietsen, kun je er voor zorgen dat je fiets ook met je normale banden een betere grip heeft in winters weer. Daarnaast is het verstandig om in een hogere versnelling te rijden om slippen te voorkomen. Fiets niet te hard en rem voorzichtig. Zorg dat je op tijd vaart mindert bij een bocht en zorg dat het zadel wat lager staat. Dit laatste zodat je bij een eventuele valpartij sneller de voeten aan de grond hebt.
Zelf een winterband maken kan ook. het is natuurlijk niet aan te raden om zelf spikes door je band te gaan duwen. Voor extra profiel kun je wel een touw om je band wikkelen, of met behulp van tie-wraps profiel creëren (dit werkt uiteraard niet met velgremmen). In hoeverre dit werkt durf ik niet te zeggen, maar het zou mijn persoonlijke voorkeur niet hebben.
Dus ben je net als al die automobilisten toe aan een setje fietswinterbanden, en kom je daar nu het glad is pas achter? Ga naar je fietsenmaker of bestel je winterbanden online bij bijvoorbeeld DirkVisbeek.nl, een gerenommeerde fietsenwinkel in Zaandam.