Vakantie is heerlijk en de voorpret is minstens zo leuk. Volgens projectmanager Van Geijn van de Vakantiebeurs 2013 vragen mensen zich vooral af: Wat zullen we gaan doen? en daarna pas: Waar gaan we heen?. Twee van de meest populaire onderwerpen op de beurs waren: Fiets & Wandel en Actief & Avontuur. Vooral actieve vakanties zijn populair.
Actieve Vakanties: Hotspot
Door de crisis stijgt het aantal binnenlandse vakanties. Vooral de eilanden zijn in trek. In 2012 zei 23% van de Nederlanders naar de Waddeneilanden te gaan. NU.nl verwacht dit jaar een toename en roept De Wadden uit tot Nederlandse hotspot in 2013. De uitgebreide netwerken van fietspaden en het geringe autoverkeer maken de eilanden bij uitstek geschikt voor een fietsvakantie. Mocht je opzien tegen het fietsen met tegenwind dan is een elektrische fiets een goede oplossing. Heb je geen elektrische fiets? Een prima gelegenheid om er een te huren en het eens uit te proberen.
Oplaadpunten
Over de eilanden verspreid, liggen diverse oplaadpunten waar je de elektrische fiets kunt opladen. Op de site oplaadpunten.nl vind je niet alleen een overzicht van oplaadpunten in Nederland, maar ook wat je op die plek nog meer kunt doen. Zoals wat eten en drinken of een bezienswaardigheid bezoeken. Opladen wordt zo een welkome onderbreking.
Trend
Volgens de Fietsersbond, die dit jaar weer een uitgebreide test deed met elektrische fietsen, zijn er steeds meer e-bikes met de motor in het midden, dus boven de trapas. Voordelen boven een motor voor- of achterop zijn dat de gewichtsverdeling beter is en de fiets daardoor stabieler. Een middenmotor is ook efficiënter waardoor je verder komt met je accu.
Bestemmingen
Naast de Waddeneilanden zijn er heel veel andere fietsparadijzen in Nederland die garant staan voor een geweldige fietsvakantie. Overal zijn fietsknooppunten en er zijn tientallen handige fietsrouteplanners. Drenthe staat van oudsher bekend als dé fietsprovincie van Nederland, maar ook in de andere provincies is het heerlijk fietsen. Zo werd Gelderland recent voor de tweede keer in successie uitgeroepen tot Fietsprovincie van het Jaar door bezoekers van de website Fietsen.123.
Overnachten
Leuke overnachtingsadresjes zijn er te over. Voor echte fietsliefhebbers is er de stichting Vrienden op de Fiets. Deze stichting beschikt over een uitgebreid netwerk van logeeradressen verspreid over heel Nederland. Dit zijn particulieren die slaapplaatsen voor fietsers of wandelaars beschikbaar hebben.Bekijk ook de pagina over Overnachten op Fietsvakantie. Er zijn ook speciale fietshotels met extra voorzieningen voor fietsers, zoals een veilige stalling en reparatie-materiaal. Vaak in heuvelachtig gebied, zoals Limburg.
Tips voor een fietsvakantie
Voordat je op fietsvakantie gaat, is het goed wat zaken geregeld te hebben:
- Laat je (elektrische) fiets goed nakijken. Zijn de banden in orde; werken de remmen goed; is de ketting goed gespannen e.d.
- Plan de route, zo hoef je onderweg minder te zoeken.
- Reserveer als je dat wilt de overnachtingen. Niets is zo vervelend als na een dag fietsen voor een volle herberg te staan. Wil je niet reserveren, zorg dan dat je tijdig op zoek gaat naar je volgende slaapplek.
- Neem niet teveel mee. Zo’n 10 à 15 kg is prima te doen. Verdeel het gewicht goed over beide zijden van de fiets, en eventueel over voor en achter.
- Neem in ieder geval mee: een pomp, bandenplakspullen en regenkleding. Verder is het fijn om verschillende laagjes te dragen in plaats van één dikke trui. Zo kun je je goed aan temperatuurverschillen aanpassen. Kijk hier voor een volledige inpaklijst. Fijne vakantie!