Fietsen door Frankrijk maar dan wel relaxt en zonder zware heuvelklimmen? Dat kan en ook nog in Zuid-Frankrijk, in de Camargue. Deze Rhônedelta is gewoon voor fietsplezier gemaakt. Een fietsvakantie met franse kaasjes, flamingo’s, oude stadjes, strandplezier, geheimzinnige moerassen, zoutmakerijen en vrolijk dravende paardjes. Lees maar waar je naartoe kunt.
Een georganiseerde, individuele fietsreis met routes en overnachtingen in de Camargue en de Provence vind je bij Eigenwijze Reizen.
Fietsvakantie in de Franse Camargue
De Tour de France is dé trekker van fietsland Frankrijk. Al dat zweet van de renners komt natuurlijk naast snel trappen ook van het Franse landschap. Dat glooit soms, maar is vaker behoorlijk steil. Lekker vlak fietsland heeft Frankrijk niet echt, op de oevers van rivieren en kanalen na. In de Elzas kun je er ook nog wel met drie versnellingen terecht en een klein stukje Normandïe heeft zelfs een bescheiden polderlandschap. Alleen is daar fietsen niet al te spannend.
Magnifieke rivierdelta van de Rhône
En toch zijn er regio’s in Frankrijk waar je als toerfietser ontspannen kunt peddelen door ook nog eens bijzonder landschap. En dan ook nog in het diepe, zonnige zuiden. De Camargue is zo’n plek waar je je stalen ros fluitend over de paden stuurt. Vlakker krijg je het in Frankrijk niet. Het is dan ook een grote rivierdelta.
In de driehoek tussen Montpellier, Arles en Marseille loost de imposante Rhône rivier haar water in de Middellandse Zee. Drie verzetjes op je rijwiel zijn er al bijna een overbodige luxe. Het gebied is beschermd als regionaal natuurpark en bestaat uit een patchwork van rijstvelden, brak land vol kleine Camarguestieren, zilte meren vol roze flamingo’s en zigeunerkampementen. In de Camargue is het stadse leven beperkt tot kleine plaatsen zoals Stes-Maries-de-la-Mer. Een zonovergoten gebied waar de mountainbike voor thuis kan blijven. Dit is toerland bij uitstek.
Fietsen in de Camargue over bruggetjes en vlonders
Het Parc de Camargue zit vol kanaaltjes, irrigatiewerken, kunstmatige drainage van moerasgebied, een enorme diversiteit van zoutminnend plantenleven, sluisjes en dijken. Die laatsten worden wel steeds meer afgebroken om bij hoog water de Camargue tot een soort waterreservoir terug te brengen. Zo krijgt het stedelijk gebied rondom het park geen natte straten te verduren.
Camarguepaardjes en kuddes zwarte stiertjes zwerven er in het semi-wild rond. Flamingokolonies vissen er in de zoutmeren naar de minigarnaaltjes die de flamingo’s hun mooie roze teint geven.
Uitkijken voor de zon onderweg
Er wortelen bomen in de Camargue maar niet al teveel. Ga je hier fietsen, bedenk dan dat het Middellandse Zeeklimaat zeker in het zomerseizoen een genadeloze zon tevoorschijn kan toveren. Zonnebrandcrème of -olie is dan ook verplichte bagage. Zon en ook (nogal wat) insecten houd je ook bij je hoofd vandaan met citronella, een pet of een fietshelm. Huur of neem een fiets mee met gewone brede banden, dus geen racefiets. Veel fietswegen in de Camargue zijn namelijk onverhard of hebben oud, ietwat gescheurd asfalt waar je beter niet met dunne bandjes overheen wilt hobbelen.
Starten vanuit Arles
Er zijn drie leuke (fietsverhuur)stadjes die je als uitvalpunt kunt gebruiken. Zo heb je overdag de natuur van de Camargue onder je wielen en geniet je ’s avonds van het terras-, restaurant- en uitgaansleven. Landinwaarts is Arles een perfecte plek om je dagtochten met de fiets uit te stippelen. Er zijn diverse routes ontworpen zoals de wijngaard- en stierenroute. Wijn heeft de Camargue namelijk ook. De wingerd produceert hier een bijna witte rosé op zandbodem, de Vin de Sable. Zeer bijzonder.
Je kunt op de fiets vanuit Arles ook Van Gogh achterna. Je volgt dan de ViaRhône route die bij het bruggetje van Van Gogh langs komt en de moerassen in loopt. Arles zelf is een heerlijke genietplek vol romeins bouwschoon en een compact en kleurrijk stadshart.
Als je niet met de auto naar Zuid-Frankrijk wilt afreizen kun je met de fietsbus van Cycletours Fietsvakanties naar Arles. En reisorganisatie Eigenwijze Reizen organiseert dus een 8- of 10-daagse trektocht ‘Fietsen in de Camargue & Provence’. Lees hier meer over deze reisorganisatie.
Dagritten vanuit Aigues-Mortes en Stes-Maries-de-la-Mer
Aigues-Mortes is wat kleiner dan Arles maar zo mogelijk nog authentieker. Achter zware weermuren is het in het rechte maaswerk van straatjes heel levendig. Hier kun je fietstochten doen door de rijstvelden en naar een strand met visserssfeer (Grau du Roi). En uitvalpunt Stes-Maries-de-la-Mer ligt zelf al aan een groot strand en is een heilige plaats voor de zigeuners. Vanaf dit punt kun je tochtjes maken naar zigeunerkampementen en over de oude zeedijk naar het Étang du Fangassier waar zich enorme kolonies flamingo’s ophouden.
Je kunt ook een vuurtorenroute doen of een flinke ronde gaan fietsen om het grootste meer van de Camargue heen, het uitgestrekte Étang du Vaccarès. Mocht het eens regenen, blijf dan op verharde wegen want de modderpaden worden dan bijna onoverkomelijke hindernissen. Ben je gek op de fauna van het park, bijvoorbeeld de vele vogels? Ga ze dan vroeg in de ochtend of in de avond spotten. Zoals overal in Frankrijk dwalen er in het jachtseizoen nogal wat jagers rond tussen half september en half januari. Ga je echt de natuur in? Wacht dan tot half tien in de ochtend want je wilt niet voor wild worden aangezien.
Fietsen in de Camargue is Kidsproof
Fietsen in de Camargue is ook heel erg leuk met kinderen. Tel maar op: ze kunnen paardrijden op de kleine paardjes van het Camargue-ras, spetteren in de Middellandse Zee en ze komen met de fiets heel makkelijk vooruit. Moeten ze alleen nog van bouillabaisse leren houden.
Lees meer over op fietsvakantie gaan met kinderen en welke tips daar bij horen. Als je van Franse fietsvakanties houdt is de algemene pagina over fietsen in Frankrijk een aanrader.