Een onderwerp waar veel discussie over wordt gevoerd: de fietsvakantie uitrusting. Want voor een fietsvakantie zijn veel dingen nodig, veel dingen zijn handig, maar nog veel meer dingen zijn overbodig.
Toch ontkom je er niet aan om je fietsuitrusting voor je vakantie even kritisch door te nemen. Enkele belangrijke zaken zijn hier genoemd. Voor een complete paklijst voor een fiets-kampeer-vakantie kijk je hier.
Een geweldig startpunt voor uw fietsvakantie uitrusting is de Fietsvakantiewinkel.nl. Voor alle artikelen in onderstaande categorieën kunt u bij hen terecht. De shop wordt gerund door fietsreizigers, dus zij weten waar ze het over hebben.
Fietstassen
Als je fietstassen wilt kopen, moet je over een aantal zaken nagedacht hebben: Allereerst het bedrag dat je ervoor over hebt. Wil je één grote fietstas (met of zonder bovenvak?). Hecht je veel waarde aan waterdichtheid of ga je rommelen met vuilniszakken?
Het voordeel van losse tassen is dat ze vaak beter zijn vast te snoeren (minder rammelen als de tas niet helemaal vol is). Vuilniszakken zijn heel erg waterdicht, maar dat betekent ook dat je bagage snel gaat broeien.
Sommige moderne fietstassen zijn zo goed waterdicht dat je ze in het meer kunt gooien, maar je bagage toch droog blijft. De bij sommige fietstassen geleverde regenhoezen zijn slechts spatwaterdicht. Een flinke regenbui houden ze wel, maar langere buien achter elkaar niet meer. Ook water dat opspat van het wegdek kan in de tas doordringen.
Maak je tassen altijd stevig vast. Als ze te los zitten, gaan de tassen zwabberen, en je fiets dus ook. Een ophangsysteem met ‘kliksluitingen’ i.p.v. klittenband is steviger en is beter aan te passen aan je fiets. Voor een betere balans van je fiets is het handig om een gedeelte van je bagage in voortasjes te doen. Pas wel op dat je niet, omdat je meer ruimte hebt, ook veel meer gaat meenemen. De Fietsvakantiewinkel.nl heeft een ruim assortiment voor fietstassen voor op fietsvakantie.
Een stuurtasje is erg handig omdat je daarin je papieren en handgeld kunt bewaren, en omdat je dat simpel van de fiets kunt halen als je een stad of kasteel wilt bezichtigen. Bovendien kan een stuurtas gebruikt worden als kaartenstandaard. O.a. Vaude en Ortlieb maken tegenwoordig volledig waterdichte stuurtassen. Is je tasje niet waterdicht, denk dan aan een plastic zakje voor je camera en je paspoort.
Bekende buitensport-merken die fietstassen in het assortiment hebben zijn Ortlieb, Vaude en Agu. Ook winkelketens als Bever en Bergfreunde.nl hebben een volledig waterdichte fietstassen-lijn. Als je het niet erg vindt om met Ortlieb-klonen rond te fietsen, scheelt het al gauw enkele tientjes. Lees ook de uitgebreide pagina over fietstassen. Wilt u überhaupt niet zo vele geld uitgeven aan de dure merken die je bij Bever vindt, kunt u ook eens kijken bij Decathlon.nl. Daar kan de (beginnende) vakantiefietser prima uit de voeten.
Behalve fietstassen kan ook een fietskar een handige manier zijn om uw bagage te vervoeren. De Bob Yack is een goed bekend staande fietskar, maar er zijn nog vele andere opties. Koga brengt een fietskar met allerlei snufjes op de markt (maar daar is de prijs van de kar dan ook naar). De ExtraWheel (bekijk video) is een soort verlengstuk van je fiets en wordt steeds vaker gebruikt door racefietsers en grammenjagers.
Lichtgewicht Tent
Een goede tent is belangrijk, vooral als je in streken fietst waar geregeld een bui valt. De tent moet dus absoluut waterdicht zijn, en stormvast. Er zijn heel lichte trekkerstenten, waarin je weinig ruimte hebt, of iets grotere, zwaardere tenten, waarin je goed kunt zitten.
Er zijn zelfs tenten waar je ook de fietsen in kunt stallen. Een beetje 2 of 3 persoons-trekkerstent weegt maximaal 5 kg, inclusief rotsharingen (lichtgewicht rotsharingen zijn vederlicht, te koop bij o.a. Bever).
Populaire tentmerken onder fietsers zijn MSR, Nordisk, Nigor, Exped, Vango en Vaude. Lichtgewicht tenten voor op fietsvakantie zijn te koop, uiteraard, bij de Fietsvakantiewinkel (zij hebben alle bovenstaande merken in het assortiment), maar ook bij Bever. Wil je niet de hoofdprijs betalen, kijk dan eens bij Decathlon. Ik heb een anderhalve week (inclusief flinke regen) door Frankrijk gereisd met een Decathlon tent van 26 euro, ging prima! Je fietsvakantie uitrusting hoeft niet heel duur te zijn. Lees ook de pagina over fietstenten.
Slaapzak
Afhankelijk van de streek waar je gaat fietsen kun je een slaapzak kopen, die voldoende warmte biedt (volgens de fabrikant). Neem die aangegeven waardes met een korreltje zout. De enige die beslist of je het warm genoeg hebt ben je zelf. En een extra paar sokken heb je snel aangetrokken. Wat gewicht is het balanceren binnen je fietsvakantie uitrusting. Een warmere slaapzak is weer zwaarder dan een ‘koudere’.
Slaapzakken worden gemaakt van dons (voordeel: heel erg licht, klein op te rollen, warmer) of kunststof (goedkoper, makkelijker te reinigen). Sommige mensen zijn allergisch voor donzen slaapzakken, en zullen dus noodgedwongen een kunststof slaapzak aanschaffen. Populair onder vakantiefietsers is het Poolse Cumulus, dat (zeer) lichte donzen slaapzakken produceert. Ik heb er zelf 2 van hen en ben er bijzonder tevreden over. Ook de Fietsvakantiewinkel verkoopt diverse lichtgewicht en zwaardere slaapzakken
Kookgerei
Om te kunnen koken heb je een pan en een vuurtje nodig. Wil je iets uitgebreider koken, dan heb je het meest aan een pannensetje. In plaats van een vuurtje kan een brander handig zijn.
Je kunt kiezen uit verschillende materialen bij de aankoop van een pannenset: aluminium, roestvrij staal of een combinatie van beide. Aluminium heeft een zeer goede warmtegeleiding maar is moeilijker schoon te maken. Roestvrij staal geleidt iets minder maar is perfect te onderhouden en het materiaal deukt niet zo snel als aluminium. De combinatie van beide materialen is ideaal, maar nog niet zo veel toegepast.
Neem eens een kijkje bij een aantal fabrikanten van pannensets: MSR, Trangia en Primus
Branders voor je Fietsvakantie Uitrusting
De Fietsvakantiewinkel heeft de keuze uit verschillende soorten branders. Welke brander voor zijn doel het meest geschikt is hangt af van het soort tocht dat hij van plan is te maken, in welk gebied, onder welke weersomstandigheden, welke brandstoffen er ter plekke verkrijgbaar zijn en hoe uitgebreid er gekookt gaat worden op reis.
De benzinebrander: Benzine is bijna overal te verkrijgen, en een benzinebrander brandt ook bij lage temperaturen. Bovendien wordt de vlam bij goed gebruik flink warm, waardoor het minder lang duurt om een pan water aan de kook te krijgen. Bekend voorbeeld: De MSR Whisperlite.
De gasbrander: Eenvoudig in de bediening, maar het duurt vaak wel even tot het water kookt. De originele gasbranders zijn erg windgevoelig. Een aantal Primus Stoves lost dat probleem voor een groot deel op. Voordeel voor de trekker is het lage gewicht en dat iedere zichzelf respecterende gezinscamping in Europa tankjes verkoopt. Nadeel is dat gas duurder in gebruik is. Bekende merken zijn Campinggaz of Primus.
De spiritusbrander: Eenvoudig in gebruik, maar wat traag. Vooral handig in koude gebieden en als er geen mogelijkheden zijn om eventuele defecten te laten repareren. Een spiritusbrander kan nauwelijks stuk.
De multi-fuel-brander: Kan zowel de voor- als de nadelen van verschillende branders combineren. Voor de gemiddelde-fietser binnen Europa wat te veel van het goede, voor de echte die-hard een must, vooral tijdens reizen waarin je door gebieden komt waarvan je niet weet welke brandstof er te krijgen is als jij ter plaatse bent. MSR heeft ook binnen deze groep een ijzersterk voorbeeld: de XGK EX, een zogenoemde ‘allesbrander’.
Tot slot nog een leuke gadget voor als je écht volledig bij wilt zijn: De Biolite Campstove is een fornuisje en USB-lader ineen. Brandstof moet je ter plekke zoeken (hout, papier, kolen). Na het koken kun je met de restwarmte je mobiel opladen. Bekijk het volledige overzicht van branders.
Lichtgewicht (Opblaasbaar) Slaapmatje
Een matje zorgt voor ligcomfort en isolatie. Maak voor jezelf uit welke van die twee het belangrijkste is. De klassieke luchtbedden zijn heel erg zwaar en isoleren slecht, maar liggen wel lekker. Een pomp voor je slaapmatje kun je vaak wel lenen van een caravanganger.
Zelfopblaasbare matjes hoef je niet op te blazen. Ze zijn klein op te ruimen, liggen goed en zijn niet zo zwaar. Er zijn verschillende diktes en lengtes verkrijgbaar. Laat je in een buitensportwinkel goed voorlichten voor je tot een keuze komt. Isolatiematjes zijn erg licht en isoleren geweldig, maar zijn niet erg comfortabel. Echt duurzaam zijn ze ook niet, al is dat afhankelijk van het gebruik.
Thermarest heeft tegenwoordig ook matjes in het assortiment, die je zelf moet opblazen, maar wél licht en comfortabel zijn, de NeoAir Trekker – serie. Lichtgewicht slaapmatjes die niet al te zwaar op je fietsvakantie uitrusting gewicht drukken vind je bij de Fietsvakantiewinkel. Zij hebben slaapmatjes van ondermeer Exped, Therm-a-Rest en Vaude.
Lichtgewicht Kampeerstoeltje
Jarenlang heb ik zonder stoeltje gereisd, maar sinds ik er eentje heb gekocht wil ik niet meer zonder en behoort hij tot mijn vaste fietsvakantie uitrusting. Vandaar dat ik een ‘lichtgewicht kampeerstoeltje’ opneem in deze lijst. Helinox heeft mooie, zeer lichte stoeltjes, zoals de Helinox Ground Chair. Voor de echte grammenajger geen optie natuurlijk, maar voor de gemiddelde fietskampeerder een heerlijke luxe.
Kleding en Schoenen
Waar sommigen zweren bij speciale fietskleding, zweren anderen bij een gewoon T-shirt en een gewone korte broek. Een fietsbroek met zeemleren lap kan fijn fietsen, maar ook erg broeierig zijn. Belangrijkste is dat de kleding lekker zit en je genoeg ‘ruimte’ hebt om je te bewegen.
Tip voor degenen die geen fietsbroek willen dragen omdat het niet zo charmant staat: de zeem wordt door verschillende fabrikanten tegenwoordig ook in een normale, modieuze (korte) broek of rokje/jurkje genaaid. Dus de voordelen van een fietsbroek, en toch eruit zien als een van de vele andere toeristen. Datzelfde geldt ook voor fietsschoenen. Hoewel je je spierkracht beter over kunt brengen als je schoenen aan je trapper vastgeklikt zitten, is het ondoenlijk om een flinke wandeling te maken op de meeste fietsschoenen. Je zult dus zelf moeten uitmaken in hoeverre je profijt of last zult hebben van speciale fietsschoenen.
De tegenwoordige loopfietsschoenen ondervangen dit dilemma voor een groot gedeelte, maar goed passende outdoorsandalen of wandelschoenen (die ook fijn zitten als je fietst) lopen nog steeds stukken beter. Om het voordeel van fietsschoenen toch te kunnen gebruiken kun je besluiten om ‘ouderwetse’ toeclips te gebruiken i.c.m. wandelschoenen. Bekijk en vergelijk geschikte fietskleding.
Reisfiets / Trekkingfiets
Tot slot eigenlijk het eerste item van uw fietsvakantie uitrusting: de trekkingfiets. Welke fiets is het meest geschikt om mee op fietsvakantie te gaan? Daar is moeilijk een antwoord op te geven. Het is sterk afhankelijk van wat je wil gaan doen (verhard of onverhard, veel of weinig bagage) en hoeveel geld je (ervoor over) hebt. Orienteer je voordat je een fiets koopt eerst goed door verschillende fietsenwinkels te bezoeken en je te laten voorlichten.
Er zijn in Nederland verschillende fietsenmakers die fietsen op maat maken (Snel, Santos Bikes), maar bedenk wel dat op maat gemaakte fietsen duurder zijn dan ‘standaard’ afgemonteerde fietsen.
https://www.koga.com/nl?utm_source=fietsvakantiepagina.nl&utm_medium=referralOok tussen verschillende A-merken zijn nog de nodige verschillen in prijs, uitrusting en kwaliteit (Kijk bijvoorbeeld eens bij Koga, Giant, idworx en VSF). Als je een nieuwe fiets gaat kopen is het verstandig om je uitgebreid te laten voorlichten door meerdere fietsenmakers. Op de Fiets- en Wandelbeurs staan ieder jaar weer verschillende fietsenbouwers klaar om alle uitleg te geven die je nodig hebt.
Denk in ieder geval na over wat je maximaal wilt uitgeven, hoe zwaar de fiets mag zijn, de versnellingsbak (Rohloff, Pinion of toch gewoon derailleur), de maat van de wielen (26, 28 of 29 inches). Kijk ter inspiratie eens op de site van de Vakantiefietser, of ga er langs.
Paklijst
Hierboven vond u grofweg de ‘grote’ zaken die u mee dient te nemen. Lees ook de pagina over de paklijst met kleinere artikelen. De websites Oppad en KampeerMeneer hebben ook een uitgebreide paklijst voor fietsers samengesteld.
Heeft u aanvullingen voor de pagina over de fietsvakantie uitrusting, of voor de paklijst? Neem dan even contact op. Goed fietsreis gewenst en succes met pakken!