België lijkt op Nederland. En toch is fietsen in België heel erg anders. Want behalve Nederlands wordt er Frans en Duits gesproken, behalve vlak land en polders zijn er bergen (de Ardennen). En hoe je het ook went of keert, je bent duidelijk in het buitenland.
Zichtbaarder dan wanneer je de Duitse grens passeert. Hoe dat komt? Geen idee. Maar zeker is dat België heel veel te bieden heeft voor de vakantiefietser: ruimte, mooie routes, gezellig volk en natuurlijk de Vlaamse friet.
Fietsgebieden in België
In Noord België zijn vlakke gebieden. Het Vlaams Laagland komt nergens boven de 50 meter NAP uit. Zuidoostelijk van de lijn Luik – Namen – Charleroi zijn uitgestrekte bossen en diepe rivierdalen. Hier fietst het al wat moeilijker. Nog verder naar het Zuiden nader je de Ardennen.
De Belgische kust is voor de fietser niet zo interessant, vanwege de drukte van het massatoerisme. Meer landinwaarts fiets je tussen de grote(re) rivieren in vlakke tot rustig glooiende dalen. Beneden Brussel is landbouw- en veeteeltgebied.
Het meest interessante deel van België is voor de fietser zonder twijfel de Ardennen. De bergen steken soms tot 600 meter boven NAP uit. De weggetjes zijn vaak smal, en kunnen ontstellend steil zijn, tot wel 20%. Gemiddeld houden de Belgen het gelukkig op zo’n 10%. En dat is ook genoeg.
De provincie Luxemburg is dun bevolkt, met een mooi landschap. Een fijn oord voor de fietser. Dit stuk van België is helemaal ingericht op het toerisme, zonder dat dat vervelend is. Alleen de weekenden kunnen echt heel druk zijn door de dagjesmensen in de auto.
Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in België
Wilt u graag fietsen in België, maar de organisatie en overnachtingen overlaten aan een reisorganisatie? Dan is er keuze te over. Diverse goede reisorganisaties bieden fietsvakanties in België aan, over zowel populaire als minder bekende fietsroutes. Ik zet een aantal organisaties op een rij, met daarachter een kleine greep uit hun Belgische bestemmingen.
- Eigen-Wijze Reizen: Trektocht door Vlaanderen, Fietstocht Vlaanderen Culinair, Vennbahn (4 landen).
- SNP Fietsvakanties: Fietsvakantie West-Vlaanderen, Pajottenland, Vlaanderen-Kempen.
- Fital Reizen: Fietsen door West-Vlaanderen, Vennbahn, Vlaanderen Veurne en Fietsen Langs de Maas
Fietsen in België: Wegen en Verkeer
België heeft een redelijk dicht wegennet. De kwaliteit van de wegen laat soms te wensen over: kasseien en betonplaatwegen zijn niet altijd prettig om op te rijden. Positief is dat in België steeds meer fietspaden worden aangelegd, vooral langs kanalen en rivieren en over voormalige spoorwegtracés. In het algemeen geldt dat hoe drukker de weg, hoe beter het asfalt, en hoe rustiger de weg, hoe slechter fietsbaar door kuilen of kasseien. Ieder voor zich zal dus zijn of haar prioriteiten moeten stellen, en een evenwicht vinden tussen autodrukte en fietsgemak.
De bewegwijzering is vaak gewoon slecht. Het lijkt of iedere gemeente en iedere provincie maar wat doet, en alsof de Vlaamse en Waalse overheden zich er niet mee willen bemoeien. Een goede fietskaart is dan ook een must. Ook de vele mooie en vaak goed beschreven routes zijn aan te bevelen.
Klimaat
Het weer in België is vergelijkbaar met dat van Nederland. In de Ardennen wil het nog wel eens flink tekeer gaan. In het algemeen geldt: hoe zuidelijker je komt, hoe groter de kans op mooi weer.
Overnachtingsmogelijkheden in België
<>Kampeerterreinen zijn er in België in overvloed. Helaas niet allemaal met een schoon toilet, maar dat worden er langzaam maar zeker toch steeds meer. Ook ben ik wel eens geweigerd dop een camping, omdat die niet voor ’tenten’ bedoeld was. Sowieso staan veel campings armvol met permanente sta-caravans en (soms vervallen) huisjes. Het is geen kampeerland zoals Nederland of Frankrijk. Toch kun je fiets-kamperend een heel eind komen.
Leuk initiatief is Kamperen in Mijn Tuin, waar men bij particulieren in de tuin kan kamperen. Vergelijkbaar met CampSpace, dat ook een aantal plekken in Belgie heeft.
Verder het bekende arsenaal van jeugdherbergen (vooral Vlaanderen), slapen bij de boer (vooral Wallonië), en als je meer te besteden hebt hotels in alle soorten en maten.
Fietsen in België: Fietsroutes
Voor de klimgeiten onder ons: www.klimroutes.nl, met veel mooie routes in de Ardennen. Veel Belgische fietsroutes (o.a. de verschillende knooppunten-routes) zijn ook beschreven in allerhande fietsgidsen voor België.
Voor diegenen die meer van ’toerfietsen’ houden, heeft België een netwerk van Landelijke fietsroutes in Vlaanderen en in Wallonië. Net als in Nederland is men in België druk met Icoon-routes: lange-afstandsroutes met een bepaald thema. Op VlaanderenmetdeFiets.be zijn deze Icoon-routes te vinden. OP dit moment zijn dit:
- Kustroute: De Panne – Knokke/Heist 85 kilometer
- Maasroute: Riemst – Kinrooi 63 kilometer
- Frontroute 14-18: Nieuwpoort – Mesen 100 kilometer
- Kempenroute: Maasmechelen – Antwerpen 203 kilometer
- Schelderoute: Doornik – Antwerpen 181 kilometer
- Groene Gordelroute: Halle – Vilvoorde 126 kilometer
- Kunststedenroute: Brussel – Oostende 332 kilometer
- Heuvelroute: Poperinge – Voeren 459 kilometer
- Vlaanderenroute: goed voor een lange fietsvakantie door Vlaanderen; dit rondje is 952 kilometer
De Vlaanderen Fietsroute is in 2020 vernieuwd. De oude versie was mijn eerste fietsvakantie ooit. Dat fietsen in Belgie is me toen dermate goed bevallen dat ik de jaren er op vrijwel elk waarop fietsvakantie ben gegaan.
Tips als u gaat Fietsen in België
- België is meertalig, en dat ligt gevoelig. Hoewel je als fietser meestal weinig last zult hebben van Waals-Vlaamse strubbelingen, groeit de welwillendheid van de Waalse gastheer met ieder woordje Frans dat je spreekt. Een beetje talenkennis is dus wel handig.
- Neem ook eens een kijkje op de belgie.startpagina.nl en Vlaanderen op de Fiets