Overweeg je te gaan fietsen in Denemarken? Voor fietsers is Denemarken een paradijs. De fiets is een perfect middel om Denemarken met zijn vele aspecten intens te beleven. Veel natuur, geen al te hoge heuvels en een afwisselend landschap door mooie bossen, prachtige, lichtglooiende akkers en schilderachtige meren of zeekusten.
Een fietstocht door Denemarken brengt je gegarandeerd langs vele windmolens, hunebedden, grafheuvels en oude stadjes uit de Vikingtijd. Op deze pagina vindt u informatie over fietsen in Denemarken:
Fietsgebieden in Denemarken
Denemarken is een mooi land dat beschikt over mooie natuur, en een grote historie (Vikingen). Het heet vlak te zijn, maar de heuvels in grote delen van het land zijn vergelijkbaar met ‘onze’ Limburgse heuvels (hoogste heuvel is de Himmelbjerget met 173 meter).
Denemarken bestaat uit een groot schiereiland (Jutland) en een aantal grote en kleine eilanden.
Jutland is dunbevolkt en rustig, maar allesbehalve saai. Golvende graanvelden, bossen, heides, venen, moerassen, meren en duinen, kortom alles wat je maar kunt wensen. De zee is altijd dichtbij, daar Jutland nergens ‘breder’ is dan 100 km. De westkust van Jutland lijkt op het Nederlandse duinlanschap. De oostkust is wat ruiger, met fjorden en bossen. Ribe en Viborg zijn oude steden die nog dateren uit de Vikingtijd. Het binnenland van Jutland is het minst aantrekkelijk. Het is vlak, met grootschalige landbouw. En mocht je in de buurt zijn en tijd over hebben, dan mag je Legoland natuurlijk niet missen.
Het eiland Seeland is relatief dichtbevolkt. Als je van de grote weg af bent, is ook hier genoeg rust en ruimte te vinden. De gemoedelijke hoofdstad Kopenhagen is een havenstad vol charme, cultuur, uitgaans- en winkelmogelijkheden.
De eilanden Funen, Langeland en Ærø bieden volop mogelijkheden voor een romantische vakantie in de ’tuin van Denemarken’. Het heuvelachtige landschap leent zich goed voor uitdagende fietstochten. In Odense, de geboorteplaats van Hans Christian Andersen, zijn veel herinneringen aan de bekende sprookjesschrijver te vinden.
De Fietsvakantiewinkel heeft diverse fietsgidsen voor Denemarken in de webwinkel
Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in Denemarken
Wilt u graag fietsen in Denemarken, maar de organisatie en overnachtingen overlaten aan een reisorganisatie? Dan is er voor dit land niet al te veel keuze. Slechts een klein aantal goede reisorganisaties biedt fietsvakanties in Denemarken aan. Ik zet een aantal organisaties op een rij, met daarachter hun Deense bestemmingen.
- SNP Natuurreizen: 1 fietsvakantie in Denemarken: het heuvelige Oost-Jutland
- ACSI Kampeerreizen: 1 lange kampeer-trektocht van de Waddenzee tot de Oostzee. Met Kopenhagen en Stevns Klint
- Eigen-Wijze Reizen: 2 fietsreizen, een trektocht in Denemarken – Seeland en Funen en Ærø.
Het verkeer in Denemarken
Denen fietsen veel, en de infrastructuur is daaraan aangepast. De grotere wegen zijn erg goed geschikt om snel een grote afstand af te leggen: vlak en rechtdoor. Wijk je van de grote wegen af, dan kunnen de heuvels, hoewel niet heel hoog, soms steil zijn.
De meeste wegen zijn goed geasfalteerd, kleinere wegen hebben soms een ondergrond van zand, schelpengruis of betonplaten.
De bewegwijzering in Denemarken is goed, zeker ook voor fietsers. Soms wordt een stad of dorp wat laat aangegeven, dus het kan handig zijn een goede kaart bij je te hebben.
Klimaat: beste tijd om te fietsen in Denemarken
Het klimaat van Denemarken is te vergelijken met dat van Nederland. De wind kan pittig waaien (in mei voornamelijk oostenwind; juni-september voornamelijk westenwind). In het voorjaar en vroege zomer valt de minste regen, waardoor de maanden mei, juni en juli het best geschikt zijn voor ‘mooiweer-fietsers’.
Overnachtingsmogelijkheden in Denemarken
In Denemarken zijn door de Stichting ‘Aktiv Danmark’ vakantiehuizen, campings, Bed and Breakfasts en hotels gekeurd en zo mogelijk voorzien van een fietsvriendelijkheids-keurmerk. Dit aan de hand van een aantal criteria, zoals
- Gratis gebruik van fietsenrekken
- Mogelijkheid voor het drogen van kleding
- er moet gereedschap aanwezig zijn voor eenvoudige reparaties aan de fiets.
- Maaltijden worden op verzoek (tegen betaling) verstrekt
- Er lilggen fietskaarten en fietsgidsen ter inzage en te koop over het gebied waar de overnachtingsplaats ligt
- Algemene informatie, als dienstregelingen van trein, bus en veerdiensten, adressen, openingstijden en telefoonnummers van de dichtstbijzijnde fietsenmakers, fietsverhuurbedrijven en eetmogelijkheden, het dagelijkse weersoverzicht,etcetera ligt ter inzage.
Klik hier voor een lijst met fietsvriendelijke overnachtingsplaatsen. Natuurlijk zijn er ook veel hotels in Denemarken. Campings kun je ook zoeken via ANWBcamping.nl.
Fietsen in Denemarken: Fietsroutes
Veruit de bekendste route vanuit Nederland (Emmen) naar Denemarken toe is de Jutlandroute van Clemens Sweerman. De Jutland Fietsroute is gebaseerd op een stelsel van zeer oude handelswegen en voert van zuid naar noord over de hoogste delen van Jutland. De route is geschikt voor beginnende vakantiefietsers of (oudere) kinderen, maar zeker ook interessant voor de doorgewinterde fietser.
De Denen zèlf maken ook vaak gebruik van de fiets. Er is daarom bij de aanleg van de infrastructuur ook aan de fietser gedacht. Op heel veel paden en wegen is motorisch verkeer verboden. Denemarken heeft meer dan 10.000 kilometer prima fietswegen en -paden; ze staan allemaal op goed gedetailleerde fietskaarten.
Denemarken kent een fijnmazig net van lokale fietsroutes en 11 nationale fietsroutes:
- West Coast Route
- Hanstholm – Copenhagen
- Hærvej Route
- Søndervig – Copenhagen
- East Coast Route
- Esbjerg – Copenhagen
- Sjællands Odde – Rødby
- South Sea Route
- Elsinore – Gedser
- Around Bornholm
- Limfjord Route
Op het kaartje rechts een overzicht van de lokale fietsroutes in Denemarken. Op de website van Visit Denmark een beschrijving per lange afstands fietsroute. Uiteraard heeft Denemarken ook een online fietsrouteplanner voor fietsers.
Ook wat betreft ‘Europese’ routes is Denemarken goed bedeeld. Maar liefst drie lange afstandsroutes lopen gedeeltelijk over Deens grondgebied:
- De Noordzee-route (North Sea Cycle Route) loopt langs de Deense westkust, en volgt voor een groot deel de nationale routes 1 en 5. Het Deense traject is ongeveer 800 km lang.
- De Oostzeeroute (Baltic Sea Cycle Route) maakt een achtje door het eilandengebied in het zuiden van Denemarken. Het landschap is een mozaïek van zeeblauwe fjorden, baaien, eilandjes, schiereilandjes en groene velden. Het gebied is licht glooiend en biedt voortdurend mooie vergezichten.
- Berlijn – Kopenhagen is een ruim 600 km lange fietsroute tussen Berlijn en Kopenhagen, dwars door mooie gebieden als Oost Denemarken, Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg en natuurlijk de beide steden Berlijn en Kopenhagen.
Tips als u gaat Fietsen in Denemarken
- VisitDenmark.nl biedt een schat aan informatie voor toeristen. Voor de voorbereiding van een vakantie dus onmisbaar.
- De ANWB-website heeft een artikel over de 10 mooiste fietsroutes in Denemarken