Overweeg je te gaan fietsen in Duitsland? Het land lijkt voor de vakantiefietser alles te hebben. Bergen in het zuiden, vlak land in het noorden. Vriendelijke mensen, mooie campings, en veel bewegwijzerde of volledig beschreven fietsroutes over fietspaden of autovrije wegen.
Zo veranderlijk als het landschap, zo veranderlijk het weer. In het noorden staat vaak een flinke westenwind. In de bergen kunnen af en toe onverwachte regenbuien of mistbanken opduiken. Toch is fietsen in Duitsland onder ons Nederlanders bijzonder populair, en gaan we er graag op fietsvakantie. Op deze pagina wordt informatie over de volgende thema’s geboden:
Fietsgebieden in Duitsland
Wie wil gaan fietsen in Duitsland heeft de keuze uit vele fietsgebieden, elk met hun eigen karaktereigenschappen
Het noorden van Duitsland (Niedersachsen, Schleswig-Holstein en Mecklenburg-Vorpommeren) is vooral vlak en winderig. Lijkt dus wel wat op Nederland. Grote steden als Hamburg en Bremen kun je het beste mijden, tenzij je graag de stad wilt zien. Dan nog is het misschien het beste met het openbaar vervoer tot in het centrum te geraken. In het noord-oosten is het landschap glooiender. Interessant gebied is de Lüneburger heide, die zich tussen de Weser en de Elbe uitstrekt ten zuiden van Hamburg.
Ook de waddeneilanden van Duitsland zijn een mooie fietstocht waard (verschillende eilanden zijn autovrij, maar in het hoogzseizoen helaas mede daardoor druk). In het Münsterland (aansluitend aan de Nederlandse grens ter hoogte van Enschede) zijn vele fietsroutes uitgezet en bewegwijzerd. Ook een geschikt gebied om te verkennen vanaf één plek.
Mecklenburg-Vorpommeren en Berlin-Brandenburg zijn twee voormalig Oostduitse deelstaten die voornamelijk vlak zijn, met veel meren, bossen en landbouw.
Midden Duitsland is heuvel- tot bergachtig. Nordrhein-Westfalen, Hessen, Thüringen en Sachsen vormen het midden van Duitsland, met interessante gebieden als de Eifel (middengebergte), Vogelsberg, de Harz (middengebergte), het Thüringerwald en in het oosten het Erzgebergte.
De Eifel en Hunsrück sluiten aan op de Ardennen in België. Prachtige rivierdalen worden afgewisseld met flinke klimpartijen, al kun je die makkelijk ontwijken door langs de rivier te blijven fietsen. De Harz is een middelgebergte, waar een aantal routes doorheen loopt (bijvoorbeeld de R1 naar St Petersburg in Rusland).
Sachsen en Thüringen kenmerken zich door de grote hoeveelheid cultuur (Dresden, Erfurt, Jena) en interessante bergen. Met dank aan de machthebbers in de voormalige DDR zijn de berggebieden Erzgebergte en het Thüringerwald meer dan gemiddeld aangetast door de zure regen. Maar gelukkig is men nu wel doordrongen van het belang van deze gebergten. En mooi fietsen is het zonder twijfel.
Zuid Duitsland bestaat grofweg uit Baden-Württemberg en Beieren. Wie hiervoor gaat, kiest voor bergen. Tegen de grens met Oostenrijk en Zwitserland kun je de Alpen al goed zien liggen, en heb je het gevoel er middenin te fietsen. Toch zijn er ook hier routes uitgezet over jaagpaden en langs rivieren. Tussen de Neckar en de Donau ligt de Schwäbische Alp, een mooi fietsgebied met heuvelland, oude steden en dorpen en veel kastelen.In Beieren zijn langs vrijwel elke rivier fietsroutes uitgezet.
De Beierse Alpen grenzen direct aan Zwitserland en gaan vrij geruisloos over in het relatief ‘vlakke’ Mitelland in Zwitserland. Fietsen rondom de Bodensee is erg populair bij senioren en mensen die nooit eerder een fietsvakantie hadden. Het is er druk (filerijden), en je rijdt grote stukken tussen de megacampings door. Maar als je van gezellige drukte en vlakke fietspaden houdt, kan het een aanrader zijn.
Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in Duitsland
Wilt u graag fietsen in Duitsland, maar de organisatie en overnachtingen overlaten aan een reisorganisatie? Dan is er keuze te over. Diverse goede reisorganisaties bieden fietsvakanties in Duitsland aan, over zowel populaire als minder bekende fietsroutes. Bekijk het volledige aanbod in Duitsland van de volgende reisorganisaties; u gaat gelijk naar het Duitse aanbod.
Fietsvakanties in Duitsland
Een aantal concrete fietsvakanties in Duitsland. De meeste van onderstaande organisaties bieden nog veel meer reis-opties in Duitsland aan.
Bekende en populaire fietsroutes en -regio’s in Duitsland zijn:
- Fietsen door het Altmühltal
- Münsterland
- Langs de Donauradweg
- Duitse Wadden
- Bodensee
- Langs de Elbe
- Fietsen langs de Moezel
- Weserradweg
- MTB-en door Sauerland
- Ostseeradweg
- Fietsen langs de Duitse Wijnroute
- De Vennbahn-route
- Kastelenroute door het Münsterland
- Fietsen langs de Elbe
- Fietsen langs de rivieren Lahn, Donau, Weser, Elbe, Rijn en Main
- Fietsen in Beieren, Mecklenburg-Vorpommern en de Bodenseeregio
Duitsland: Verkeer en Wegennet
‘Duitsers rijden hard’ wordt vaak gezegd. Dat is ook zo, op de grote wegen. Op de Autobahn mag je toch niet fietsen, en voor de meeste andere grote doorgaande wegen zijn voldoende fietsvriendelijke alternatieven beschikbaar om geen last te hebben van 160 rijdende Duitsers. Ook op de kleinere wegen rijdt de Duitse automobilist sneller dan de gemiddelde Nederlander. Hij haalt echter ook veel ruimer in, en dat is dan weer prettig.
De bewegwijzering in Duitsland is goed. Aan het eind van een dorp of stad staat de volgende plaats al weer aangegeven. Wijk je af van de gebaande paden, neem dan een goede, gedetailleerde kaart mee.
In het oude Oost Duitsland zijn de wegen slechter dan in het Westen, net als de bewegwijzering. Langzaam maar zeker wordt dat echter verbeterd.
Overnachtingsmogelijkheden in Duitsland
De Duitse ‘gründlichkeit’ vindt men ook terug op de campings. Alles schoon, mooi en goed opgezet. Veel campings hebben een kampwinkel. In de toeristische gebieden kan het zijn dat een camping vol is. Zet dan je zieligste, vermoeidste gezicht op en een plaatsje wordt gecreëerd, desnoods onder de luifel van een stacaravan of in het speelweitje. Denk aan de Mittagsruhe; dan is de receptie meestal gesloten en moet u wachten tot u terecht kunt. Vrij kamperen is ook toegestaan, mits je toestemming hebt van de landeigenaar.
Duitsland heeft een goed netwerk van jeugdherbergen. Soms hebben leden voorrang als er te weinig plek is. Verder zijn er veel particulieren die een ‘Zimmer Frei’ aanbieden. Vooral in Oost-Duitsland is er een groot aanbod.
Speciaal voor fietsers hebben een aantal websites zich gespecialiseerd in fietsvriendelijke accomodaties in Duitsland.
Kijk op zimmerfrei.nl en bettundbike.de voor B&B’s, mooie fietshotels en fietsvriendelijke campings. Tot slot zijn er nog vele normale hotels, te vinden via Booking.com.
Een specialist in populaire maar ook bijzondere fietsreizen in Duitsland is Fietsvakantie-Duitsland.nl.
Fietsen in Duitsland: Fietsroutes
Zoekt u een fietsroute in Duitsland? De fietsvakantie-duitsland.startpagina.nl richt zicht volledig op Fietsen in Duitsland, met een uitgebreid aanbod van gebiedsinfo per Bondsstaat, lange en kortere fietsroutes en fietsreisorganisaties.
Wilt u naar Duitsland toe of vanuit Duitsland naar andere Europese landen fietsen dan hebt u de keuze uit een aantal fietsroutes van het fietsweb en van Eurovelo. Diverse fietsgidsen met routes en achtergrondinformatie zijn te koop bij de Fietsvakantiewinkel.nl. Hieronder volgt een korte opsomming van Duitse fietsroutes.
- Hanze-fietsroute: Fietsroute van Zaltbommel in Nederland naar Frankfurt aan de Oder in Oost-Duitsland en langs een andere route weer terug, langs tientallen Hanzesteden. De totale route is ongeveer 3000 km lang, maar hij is gemakkelijk in te korten door gebruik te maken van de lokale fietsroutes in Duitsland.
- Kopenhagen – Berlijn – Kopenhagen: 630 km lange fietsroute door natuur en kleinde dorpjes van Kopenhagen, via Oost Denemarken, Mecklenburg-Vorpommern en Brandenburg naar Berlijn.
- Limes fietsroute: Fietsroute van de Noordzee tot de Zwarte zee, langs de noordgrens van het Romeinse Rijk. 2500 km fietsen tot in Roemenië.
- Noordzeekust fietsroute: De Noordzeekust-fietsroute komt behalve door Nederland, België, Groot Brittannië en Noorwegen ook door Duitsland.
- R1 Euroroute Arnhem-Berlijn-St. Petersburg: De Eurovelo-fietsroute van Arnhem naar Rusland (St-Petersburg) voert ook door Duitsland, en is een zeer geschikte fietsroute om bijvoorbeeld Berlijn te bereiken.
- R2 Elberradweg Hamburg-Praag: Fietsroute langs de Elbe, van Hamburg naar Praag. Goed te combineren met de nieuwe Praag-fietsroute om zo een flinke ronde te creëren.
- Reitsma’s route naar Rome: Alternatief voor Benjaminses fietsroute naar Rome. Reitsma’s route gaat dwars door Duitsland tot aan de Bodensee.
- Jutlandroute: De fietsroute van Noord-Nederland naar Jutland voert door Noordelijke Duitse deelstaten.
- Fietsroute naar Praag: De nieuwe route naar Praag in Tsjechië maakt gebruik van al bestaande fietsroutes in Duitsland en Tsjechië. De route is mooi te combineren met bijvoorbeeld de Elberoute en de R1.
Duitsland kent naast bovenstaande fietsroutes nog tientallen goed beschreven en goed bewegwijzerde fietsroutes, zie voor fietsgidsen en fietskaarten voor Duitsland ook de Fietsvakantiewinkel.
Net als Frankrijk is Duitsland een ideaal langs voor (beginnende) vakantiefietsers. Dit omdat er tal van routes zijn voor elk niveau, meer dan genoeg accomodaties en uiteraard fietsenmakers en supermarkten.
Om een voorbeeld te geven van de bewegwijzerde en goed beschreven fietsroutes in Duitsland volgen hier een paar voorbeelden:
- Ahr-Radweg: Fietsen tussen Rijn en Eiffel.
- Elbe Radweg: dwars door Duitsland langs de Elbe.
- Lüneburger-Salzstrasse Van Lüneburg naar Lübeck.
- Oberfranken Bier Radtour: Brouwerijen en Bierkelders fietsroute door Oberfranken.
- Brücken-Radweg: Osnabrück – Bremen
- Dortmund-Ems Kanaal: Fietsroute langs het Dortmund – Ems – kanaal, van het Roergebied naar Noord Duitsland.
- Ilmtal-Radwanderweg: Ilmtal fietsroute door het Ilm-dal in Thüringen.
- Inntall-Radweg: Fietsroute langs de Inn. Weliswaar minder bekend dan de Donau fietsroute, maar zeker zo mooi en veel rustiger. Begint (of eindigt) in Passau, dus sluit ook nog eens aan op de Donau-fietsroute.
- Mosel-Radweg: langs de Moezel
- Mozart-Radweg: Met Mozart door Beieren en Oostenrijk
- Münsterland Fietsregio: honderden kilometers vrijliggende fietspaden en nog eens honderden kilometers rustige wegen waar het goed fietsen is. En dat allemaal vlak bij de Nederlandse grens, met uitgezette fietsroutes.
- Paderbornerland-Route: Fietsroute van 260 km om het Paderbornerland (meer dan 2000 km fietsroute) te verkennen. Met aansluiting op vele andere mooie lange-afstandsfietsroute als de Römer-route, Kaiser-route, Teuto-Senne fietsroute en de Ems-fietsroute.
- Die Romantische Strasse: Langs Kastelen en andere interessante gebouwen in Beieren.
Tips als u gaat Fietsen in Duitsland
Wilt u fietsen in Duitsland? De fietsvakantie-duitsland.startpagina.nl richt zicht volledig op Fietsen in Duitsland, met een uitgebreid aanbod van gebiedsinfo per Bondsstaat, lange en kortere fietsroutes en fietsreisorganisaties.
- De site van de Duitse Fietsersbond adfc.de biedt veel informatie voor de fietser in Duitsland. De ADFC beheert daarnaast een aparte Routes-Databank.
- In Duitsland mag de fiets mee in alle kleinere treinen, en soms in de sneltreinen. Kijk op de website van de Deutsche Bahn.
- Kijk ook eens op Germany.travel, de officiële toerisme-website van Duitsland.