Overweeg je te gaan fietsen in Spanje? Op fietsvakantie in combinatie met Spanje, dan denken veel mensen toch aan de fietsroute naar Santiago de Compostela. En hoewel zeker de moeite waard, heeft Spanje toch nog veel meer te bieden voor de fietser.
Eeuwenoude Europees-christelijke invloeden worden verder naar het zuiden steeds meer aangevuld met Moorse bezienswaardigheden, met steden als Granada en Sevilla als toppers. Dit artikel geeft informatie voor geïnteresseerden die willen gaan fietsen in Spanje, en gaat over de volgende thema’s:
Fietsgebieden in Spanje
Ruim de helft van het Iberisch schiereiland bestaat uit bergen of bergachtig gebied, met daartussen de (allesbehalve vlakke) hoogvlakte, de meseta.
De noordelijke deelstaten Galicië, Asturië, Cantabië en het Baskenland profileren zich als het Groene Spanje. Groen is vaak een eufemisme voor regenachtig. Maar hoewel het in deze gebieden meer regent dan in de droge stukken van Spanje, is het fietsklimaat er veel beter (minder heet).
Ook in het noorden van Spanje natuurlijk de Pyreneeën. Hoewel er iets minder wegen zijn dan aan de Franse kant, is ook hier heerlijk te fietsen voor de klimgeiten onder ons. Speciaal aan te raden is het Nationaal Park van de Ordesa met prachtige rivierdalen en smalle kloven
Ten zuidwesten van de meseta ligt de deelstaat Extremadura, een dunbevolkt, droog stuk land, vol met olijfboomgaarden. Samen met de deelstaten Aragón, Castilla Y León en Castilla-La Mancha biedt Extremadura de toerist zijn aantrekkelijke historische steden, zijn erfenis aan kunstwerken en monumenten, zijn veelzijdige gastronomie en een natuurtoerisme met prachtige landschappen.
Het zuiden van Spanje wordt gevormd door Andalusië. Hoe goed het hier fietsen is bewijst Paul Benjaminse met zijn route naar Andalusië. In Andalusië vindt je mooie, woeste natuurgebieden, mooie steden en Moorse paleizen en kastelen (het Alhambra in Granada bijvoorbeeld), en drukke zandstranden (Costa del Sol, Torremolinos). Qua landschap is Andalusië eveneens rijk bedeeld: bergketens (Sierra Nevada, Sierra Cazorla en Sierra de Segura), maar ook mooie heuvelachtige gebieden met de beroemde witte dorpjes. Rondom Sevilla is het makkelijker fietsen, net als de Huerta rond Valencia. Hier fiets je door sinaasappelboomgaarden.
De Canarische Eilanden (o.a. Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura) en de Balearen (o.a. Ibiza, Menorca, Mallorca) bieden de fietser, behalve een druk strandtoerisme, een rijk landschap met een goed wegennet, en af en toe een flinke klimpartij.
Reisorganisaties voor een Fietsvakantie in Spanje
Wil je graag fietsen in Spanje, maar de organisatie en overnachtingen overlaten aan een reisorganisatie? Dan is er keuze te over. Diverse goede reisorganisaties bieden fietsvakanties in Spanje aan, over zowel populaire als minder bekende fietsroutes. Ik zet een aantal organisaties op een rij, met daarachter een kleine greep uit hun Spaanse bestemmingen.
- Fital Reizen: o.a. groepsreizen in Andalusie, de Costa Blanca en de Fietsvakantie Via Verde, van de Bergen naar de Zee.
- Eigenwijze-Reizen: fietsvakanties in Alicante, Andalusië, langs Via Verdes en de Costa Brava
- SNP Natuurreizen: Via Verde naar Valencia, Catalonië, Camino de Santiago, España Verde en MTB-vakanties
Houd je van kamperen? ACSI Kampeerreizen heeft een lange fiets-trektocht langs de Spaanse Costas. Je fietst langs de Costa Brava en Costa Azahar, en bezoekt o.a. Valencia en Natuurpark Albufera.
Het Verkeer in Spanje
Omdat Spanjaarden weinig fietsen zijn er weinig fietsvoorzieningen en fietspaden. Die mis je uiteraard vooral in grotere steden. De Spaanse steden kun je als fietser beter mijden, of tenminste erg goed uitkijken en op je hoede zijn. Een leuk alternatief is met een gids de stad in gaan. Iedere stad heeft daar tegenwoordig wel enkele opties voor. Denk bijvoorbeeld aan BajaBikes in Madrid of maak een fietstour door Málaga.
Buiten de steden is het goed fietsen. Grote doorgaande wegen zijn soms erg druk, maar meestal is er wel een leuke route te plannen over de secundaire wegen. Nadeel is dat er dan wat meer geklommen moet worden.
Als je na een afdaling in een dorp aankomt, pas dan op dat je niet gelanceerd wordt door de hoge drempels die bedoeld zijn om het autoverkeer af te remmen, maar die jou een lelijke valpartij kunnen bezorgen.
Globaal genomen is het wegennet goed, maar niet erg uitgebreid. Het Spaanse autoverkeer rijdt hard, maar is aardig voor fietsers. Claxonneren is bedoeld als aanmoediging of als teken dat je ingehaald wordt. De bewegwijzering is goed zolang je op de grote wegen fietst. Wijk je daarvan af, dan heb je een goede kaart nodig.
Klimaat: beste tijd om te fietsen in Spanje
De beste tijd om te fietsen in Spanje is in het voorjaar en in het najaar. Overdag wordt het meestal lekker warm, en in het voorjaar staat de natuur reeds in bloei. Nadeel is dat sommige bergpassen in het voorjaar nog niet open zijn (sneeuw). In Andalusië duurt het fietsseizoen het hele jaar.
Ga je midzomer in Spanje fietsen, houd dan rekening met hoge temperaturen (tot boven de 40 graden op de meseta). Je fietst dan het lekkerste in de vroege ochtend en de namiddag. Net als de Spanjaarden zou je dan ’s middags van 12 tot 15 uur een warme maaltijd kunnen nuttigen en daarna een uiltje knappen.
Overnachtingsmogelijkheden in Spanje
De meeste Spaanse kampeerterreinen vind je langs de kust, in de Pyreneeën, bij natuurparken en bij de grotere steden. De meeste campings zijn druk, droog en hebben weinig schaduw. Wel heeft bijna elke camping een zwemmogelijkheid.
Wild kamperen is toegestaan met toestemming van de eigenaar. Een mix tussen een camping en wild kamperen kan op de zonas acampadas. Dit zijn een soort wildkampeerterreinen met soms een koude douche en een waterkraan, soms helemaal geen enkele voorziening. Soms gratis, soms tegen een kleine vergoeding.
Kleine hotels en Pensions zijn in praktisch ieder dorp te vinden, en vaak even duur als een kampeerplek. Hotels vind je eenvoudig via Booking.com. Ook kun je vaak een kamer bij particulieren huren. Uiteraard heeft ook Spanje zijn netwerk van jeugdherbergen. Veel Spaanse Youth Hostels vind je op HiHostels.com.
Fietsen in Spanje: Fietsroutes
Er zijn verschillende routes beschreven naar Spanje toe. Goede fietsgidsen en routeboekjes zijn te bestellen bij de Fietsvakantiewinkel.nl.
De bekendste is natuurlijk de St. Jacobsroute. Paul Benjaminse heeft in 2003 ook een route naar Barcelona en Andalusië uitgegeven. Beide routes lenen zich ook om binnen Spanje een mooie trek te maken. In combinatie met de Zilverroute of de Camino del Cid kun je een mooie tour door Spanje maken.
Raúl González beschrijft in zijn (internet)gids meerdaagse fietsroutes in Spanje op basis van overnachtingen in hostals.
Mocht je alleen een rondrit door Andalusië willen maken, dan kun je goed gebruik maken van het boekje Fietsen in Andalusië van Luc Oteman, of je laten inspireren door de uitgaven van het Andalusisch Verkeersburo (Mountainbikeroutes, Caliphatenroute van Cordoba naar Granada; John Irvingroute van Sevilla naar Granada).
Een trektocht door Spanje maken door meerdere van bovenstaande fietsroutes te combineren? De Europese fietsrouteplanner helpt met je planning.
Tips als u gaat fietsen in Spanje
- Neem in Spanje altijd voldoende drinkwater mee. Droogstaan tijdens een fietstocht is funest. Om te voorkomen dat je ondanks goed drinken toch niet meer verder kunt: Zorg dat je zoutvoorraad op peil blijft. Pauzeren met een zak chips is zo gek nog niet.
- Fietsen op Tenerife: thehike.nl/fietsroutes-op-tenerife.
- Met ieder woordje Spaans dat je spreekt, groeit de welwillendheid van de Spaanse gastheer. Een beetje talenkennis is dus zeer handig.
- In het Spaanse binnenland wil er nog wel eens een uiterst actieve waakhond vinden dat de straat zijn te bewaken erf is. In die gevallen is het handig als je een dazer bij je hebt.
- Neem ook eens een kijkje op de Spain.info, de officiële Tourisme website van Spanje.