Zweden is het land van de uitgestrekte bossen, de ongerepte natuur, ontelbaar veel meren en andere waterpartijen. Heuvels zonder té bergachtig te zijn. Hoe noordelijker je komt, hoe minder het land is gecultiveerd. Net als andere Scandinavische landen moet je wel soms de kuilen in de onverharde wegen voor lief nemen.
Fietsgebieden in Zweden
Värmland, in het midden van Zweden, en heeft talloze meren (10.513) vele natuurreservaten, skipistes, wandelpaden, musea, bergen en beekjes. In de natuur (77% van de oppervlakte van de provincie bestaat uit bos) vind je roofdieren die in Nederland niet snel zal aantreffen zoals beren en wolven. Ook leven er veel elanden in Värmland, rond de schemering kom je ze al snel langs de kant van de weg tegen.
Dalarna is misschien wel de meest bekende regio van Zweden en zelfs bij de Zweden is het een geliefde vakantiestreek. Wereldwijd bekend is het houten Dalarna-paardje. Belangrijke steden zijn Mora, Falun en Borlänge. Bezienswaardig zijn onder andere het Siljan meer en de Njupesker-waterval.
Dicht bij de hoofdstad Göteborg ligt de provincie Dalsland, waar landbouw, bossen en meren elkaar afwisselen.
In het zuiden van Zweden zorgen Smaland (ruiger bebost) en de kust voor de nodige afwisseling. Op de eilanden öland en Gotland fiets je tussen rotsen, heide en witte stadjes door.
De westkust is populair bij toeristen. De scherenkust van Bohuslan staat bekend om zijn mooie fjorden en rotsen, de kusten van Halland om zijn vestingstadjes. Nog zuidelijker waan je je in Denemarken: lieflijk glooiend landbouwgebied.
Het binnenland van Zuid Zweden is een open gebied met landbouw en zelfs wat industrie. Het gebied is relatief dicht bevolkt.
Noord Zweden is het meest ongerepte gebied. Er zijn weinig wegen en voorzieningen. Uitgestrekte en ongerepte natuurgebieden kenmerken het dunbevolkte gebied dat bekend staat als Härjedalen. Naast de bruine beer, en kuddes rendieren, vind je hier ook elanden, lynxen, vossen, herten en bevers. Het landschap met zijn door gletsjers afgesleten bergtoppen, waarvan er een veertigtal boven de 1000 meter liggen, is ook het hoogst gelegen gebied van Zweden. De boomgrens ligt op ca. 750 meter hoogte en door de schitterende dalen stromen rivieren en beken en hebben zich vele grote meren gevormd. Grote aantallen vissen bevolken deze meren. Tegen de grens met Noorwegen worden de heuvels pittiger, of zelfs bergachtig.
Hälsingland staat bekend om zijn grote, met traditioneel houtsnijwerk versierde boerderijen. Verder zijn er ook hier uitgestrekte bossen en een glooiend landschap. Grotere plaatsen zijn onder andere Bollnäs, Hudiksvall, Ljusdal en Söderhamn. De rivieren Ljusnan en Voxnan stromen door het gebied.
Verkeer
Zweden is een geweldig groot land, maar het aantal wegen is beperkt, met name in het noorden. Soms heb je weinig keus, en fiets je ineens over een snelweg. Hoe noordelijker je komt, hoe minder wegen, én hoe minder de kwaliteit van de wegen. Maar gelukkig kom je ook steeds minder autoverkeer tegen als je meer naar het noorden gaat.
De rivierdalen in Zweden zijn bijna overal goed te befietsen. Vaak is er een hoofdweg aan de ene kant van de rivier, en een onverharde weg aan de andere kant.
Omdat de wegen relatief rustig zijn, weten de Zweden van doorrijden, zeker op de asfaltwegen. Een claxonerende automobilist is niet agressief, maar waarschuwt je dat hij gaat inhalen. In de steden zijn veel fietspaden van de rand van de stad naar het centrum. Ook in Zweden worden oude spoortracés steeds meer omgebouwd tot fietspaden, of gebruikt voor ‘dressins’, een soort waterfiets op treinwielen.
De bewegwijzering op de grote wegen is goed. Wijk je af van de grote doorgaande routes, dan is er vaak geen bewegwijzering.
Klimaat: beste tijd om te fietsen in Zweden
Zweden heeft een landklimaat met strenge winters en mooie zomers. Er zijn veel meer zonuren dan in Nederland, en het regent er aanzienlijk minder dan in de omringende landen. De temperatuur in de zomer ligt tussen de 20 (zuidkust) en 25 graden (zuidelijke binnenlanden). Meer naar het noorden wordt het iets koeler. ’s Nachts koelt het vaak flink af, en in midden Zweden kun je zelfs nachtvorst treffen.
Overnachtingsmogelijkheden in Zweden
In Zweden mag iedereen wild kamperen volgens het allemansrecht. Een goede kampeerplek vinden is echter niet heel makkelijk. De grond is of zompig, of niet plat. Er zijn in Zweden ook de nodige kampeerterreinen met de nodige voorzieningen (kookgelegenheid, wasmachine). Het seizoen loopt vaak van juni tot september. Veel campings bieden ook eenvoudige blokhutten aan. Reserveren is aan te raden.
Uiteraard kent Zweden ook zijn netwerken van jeugdherbergen, hotels en kamers bij particulieren.
Tip: Bij het stadje åmål, in de provincie Dalsland, staat Edsleskogs Wärdshus vanaf juni 2008 open voor fietsers. Zie ook bij tips.
Fietsroutes in Zweden
Kettler-Verlag beschrijft in de gids ‘Süd-Schweden per rad‘ een netwerk van fietsroutes in het zuiden van Zweden. Van Noord naar Zuid met de nodige uitlopers naar het westen en oosten loopt de bewegwijzerde fietsroute ‘Sverigeleden‘. Een mooie verzameling lokale lange afstandsfietsroutes is verzameld op deze website. Natuurlijk voert ook de North Sea Cycle Route een stukje langs de westkust van Zweden.
Tips voor een Fietsvakantie in Zweden
- http://zweden.startpagina.nl en zweden.startkabel.nl doen weliswaar weinig aan fietsers, maar bieden een schat aan informatie voor toeristen. Voor de voorbereiding van een vakantie dus onmisbaar. Ook op Zweden links staan véél links over Zweden.
- Koop goed anti-muggenspul en zorg als je kampeert voor een goed muskietengaas.
- Warme kleding en / of regenkleding is onmisbaar, voor de avonden, maar ook voor die dagen dat de temperatuur niet hoger komt dan 15 graden omdat het regent.
- Bij het stadje åmål, in de provincie Dalsland, staat Edsleskogs Wärdshus vanaf juni 2008 open voor fietsers. Nederlands beheer, gericht op fietsers en wandelaars, gelegen aan de Sverigeleden! Ook zeer geschikt als standplaats om de mooie omgeving te verkennen. Kijk voor meer informatie op de website van Edsleskogs Wärdshus.