Hoe meer mensen van het bestaan van een fietsroute weten, hoe meer de route gebruikt zal worden. De provincie Zuid-Holland geeft in een brochure een aantal tips hoe het gebruik van fietsroutes te bevorderen. Door een fietsroute een naam te geven, plaats je hem in de ‘mental map’ van de fietser. Een kunstwerk langs de route kan de band die een fietser heeft met een fietser versterken.
De brochure Recreatieve stad-landverbindingen van de provincie Zuid-Holland bevat nog meer tips om het gebruik te bevorderen van de fietsroutes die een verbinding vormen tussen de stad en het buitengebied.
Dergelijke routes zijn de laatste jaren vaak aangelegd naar natuur- en recreatiegebieden buiten de stad, maar de vraag is of ze altijd optimaal worden gebruikt. Daaraan kunnen wegbeheerders bijdragen door ervoor te zorgen dat fietsers in de stad al het buitengevoel krijgen, bijvoorbeeld door het planten van groen langs de fietsroute. Ook informatiepanelen waar de fietser kan lezen over de fietsroute en de omgeving verhogen de aantrekkelijkheid, evenals openbare speelvoorzieningen, rustplaatsen en zitbanken langs de route.
Ook de veiligheid speelt een rol. De sociale veiligheid kan ermee gediend zijn als er voldoende verlichting is. Het weghalen van overbodige paaltjes kan een route aantrekkelijker maken. Daarnaast is een goede oversteekbaarheid van wegen belangrijk, bijvoorbeeld door het aanbrengen van markering of verkeerslichten. En een link op de gemeentelijke website naar een fietsrouteplanner vraagt weinig investering.
De brochure geeft een indicatie van de kosten van de verschillende middelen en daarnaast een stappenplan hoe men de aantrekkelijkheid van deze fietsroutes kan bevorderen.
Hoewel de brochure geschreven is door en voor de provincie Zuid-Holland, lijkt het me onwaarschijnlijk dat andere provincies en overheden deze tips niet kunnen toepassen.