De historische band die Apeldoorn, Diepenheim en de Duitse steden Bad Bentheim en Lingen hebben met het koninklijk huis is vanaf donderdag 25 april op de fiets te beleven. Prinses Margriet opent die dag in het Twentse Diepenheim de grensoverschrijdende Oranjefietsroute, waaraan jarenlang aan beide zijden van de grens is gewerkt.
In Diepenheim bracht haar oma prinses Armgard, de moeder van prins Bernhard, de laatste 20 jaar van haar leven door op kasteel Warmelo. De 230 kilometer lange route voert de fietsers door de geschiedenis van de Oranje-Nassaus via audiopalen en apps voor de smartphone.
Apeldoorn heeft dankzij Paleis Het Loo van oudsher nauwe banden met de Oranjes. Bad Bentheim was een gewild logeeradres van koningin-regentes Emma. In Lingen stichtte koning-stadhouder Willem III een universiteit. Mede daarom is dit niet de eerste oranjeroute die Apeldoorn kent. Al jaren is er een 35 km lang fietsrondje onder die naam van Apeldoorn, naar Hoog-Soeren en terug.
Duitsland kent al langer een tweetal Oranje-fietsroutes. De eerste, en meest bekendste Oranje route voert van Nassau naar Bad Arolsen, een tocht van 400 km. Stap op voor een ontdekkingsreis door de boeiende historie van de Oranjes, één van de oudste en bekendste vorsten dynastieën van Europa. Maak kennis met indrukwekkende burchten en kastelen, omringd door sprookjesachtige tuinen en parken. In het Hessische Nassau-Dillenburg staat zelfs de wieg van het Nederlandse Koningshuis. De gemoedelijke steden en stadjes langs de route met hun levendige stadskernen verheugen zich op uw komst. Informatie op www.oranje-fietsroute.com.
De tweede Oranje fietsroute is voor de doorzetters: een rondje van 2600 km over voornamelijk Duits grondgebied, maar met een uitstapje naar Veere en Vlissingen in Nederland. Fiets langs een enorme verscheidenheid aan historische bezienswaardigheden, kastelen, hollandse gevels en Hanzesteden. Meer informatie op www.germany.travel.
Kent u nog andere Oranje-routes voor fietsers? Post ze hier, zodat meer mensen ervan kunnen genieten!