Lange winter eindelijk verjaagd door frisse lente

lentefietsDe afgelopen maanden was het winter, dat kan niemand zijn ontgaan. De lente heeft vorige week al heel even zijn linkerteen laten zien, maar moest weer snel de plaat poetsen. Komende week lijkt het er echter echt van te gaan komen: lente! En dat betekent voor veel mensen ook: Fietsen!

Om het fietsseizoen goed te beginnen, is het van groot belang dat je fiets in goede conditie is. Neem dus voor je eerste fietstocht even de tijd om je fiets na te kijken op enkele vitale punten. Ben je zelf niet zo’n groot fiets-technicus, overweeg dan een afspraakje met je fietsenmaker voor een korte lente-check.

Het frame

Het frame behoeft niet zo veel onderhoud. Het is echter wel van belang dat je weet dat er geen lakschade is (dat geeft uiteindelijk roest). Controleer dus als je fiets goed schoon is, het lakwerk. Wrijf de fiets eventueel daarna in met fietsglansolie.

Boutjes en moertjes kunnen gaan roesten, zeker als je je fiets ook in regenachtig weer gebruikt. Als dat zo is: vervang de roestende onderdelen. Kijk of alle boutjes en moeren nog goed vastzitten en vet ze in met vaseline.

De wielen

Vervang eventueel je winterbanden voor normale exemplaren. Kijk of de banden nog voldoende profiel hebben en op spanning zijn.  Check of je spatborden en jasbeschermers nog goed vastzitten, deze zijn handig tegen opvattend vuil en vocht. Dit laatste is vooral belangrijk als je de fiets ook gebruikt terwijl je nette kleren aan hebt.

Controleer de snelspanners van de wielen. Zeker als de fiets enige tijd niet is gebruikt, wil een snelspanner zich nog wel eens ontspannen. Met zwabberen van het wiel en allerlei potentiele gevaren als gevolg.

Controleer het wiel op losse spaken. Vooral bij nieuwe wielen moet je de spaakspanning de eerste maanden geregeld nalopen.

De ketting

De ketting is een van de kwetsbaarste onderdelen van de fiets. Houd hem schoon, en reinig de ketting met een speciale ontvetter, en smeer hem vervolgens in met kettingvet en draai de ketting helemaal rond om het smeermiddel goed te verspreiden.  Ook andere draaiende delen (naven, trapas, balhoofd) behoeven een een beetje vet of olie om goed te blijven functioneren. Voordat je gaat vetten of olieën, zorg wel dat de draaiende onderdelen schoon zijn.

Kabels en blokjes

Remmen en verlichting zijn belangrijke hulpmiddelen om veilig te kunnen fietsen. Controleer daarom of de remmen en de verlichting nog goed functioneren. Verwissel zo nodig de remblokjes.

Meer informatie en video’s over fietsreparaties en fiets-onderhoud vindt u op www.fietsvakantiepagina.nl/fietstechniek.

Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad

Plaats een reactie