Luxemburg is maar een klein land, maar daarom niet minder geschikt om te fietsen. Je fietst er in enkele dagen makkelijk doorheen, maar je hebt ook zeker de mogelijkheid om je hele vakantie mooie fietstochten te maken, zonder dat je steeds weer dezelfde wegen gebruikt. Wel kun je al bij voorbaat zeggen dat je veel andere Nederlanders tegen zult gaan komen
Fietsgebieden in Luxemburg
Grof ingedeeld bestaat Luxemburg uit twee gedeelten: in het noorden de Oesling en in het zuiden het Gutland. De Oesling vormt de overgang tussen de Ardennen enerzijds en de Eifel anderzijds. Landschappelijk gezien lijkt de Oesling ook wel veel op de Ardennen. Gutland is vergelijkbaar met het Lotharingse heuvellandschap. Niet echt inspirerend voor veel fietsers, hoewel ook daar genoeg te beleven valt.
Het landschap van de Oesling is zeer afwisselend. bossen, meren, riviertjes, kastelen, en zelfs wijngaarden. Het Müllerthal wordt zelfs Klein Zwitserland genoemd, omdat het wel wat weg heeft van een echt berglandschap. Erg mooi gebied dus, dat zeker loont om de fiets even aan de kant van de weg te zetten. Nadeel is dat het dicht bij Nederland, België, Duitsland en Frankrijk ligt, vanwaar dan ook veel andere toeristen je zullen vergezellen.
Verkeer
Het wegennet van Luxemburg is één van de dichtste in Europa. De wegen zijn goed en bijna altijd tweebaans. In de heuvels moet je soms flink klimmen, zeker als je van het rechte pad afdwaalt. Een goede kaart is aan te raden, hoewel de bewegwijzering over het algemeen goed is.
De Luxemburgse automobilist is vriendelijk. Af en toe een toet is niet agressief bedoeld, maar als steuntje in de rug. Aangezien er zeker in de vakantieperiodes veel Nederlanders naar Luxemburg gaan, is het soms oppassen voor Nederlandse sleurhutten.
Klimaat: beste tijd om te fietsen
Het Gutland is een vrij droog gebied, omdat alle regen al is gevallen in de Ardennen. In de Oesling is het natter, en dus groener.
Overnachtingsmogelijkheden in Luxemburg
Aangezien Luxemburg aan het toerisme een flinke bron van inkomsten heeft, zijn er veel mogelijkheden om te overnachten. Iedere 20 km is er wel een of ander kampeerterrein te vinden. Een bordje vol bij de ingang van een camping geldt meestal niet voor fietsers. Gewoon proberen dus. Ook vrij kamperen is toegestaan, als je maar toestemming hebt van de eigenaar.
Er zijn in Luxemburg een aantal jeugdherbergen die op redelijke fietsafstanden van elkaar liggen. Ook hotels en ‘Zimmer Frei’ zijn er in overvloed.
Fietsroutes in Luxemburg
De bedevaartroute naar Echternach voert van Egmond naar Echternach over mooie fietsvriendelijke wegen. Ook de routes van Amsterdam naar Rome van Benjaminse en De Groene Weg komen dwars door Luxemburg. Daarnaast zijn er over Luxemburg verschillende boeken uitgegeven met fietsroutes in het Groothertogdom.
Tips als je gaat fietsen in Luxemburg
- De Luxemburgse Fietsersbond geeft een boek met Luxemburgse fietsroutes uit.
- Kijk ook eens op http://luxemburg.startpagina.nl