Het Ierse eiland bestaat uit de landen Ierland en Noord Ierland (Ulster), behorende bij het Verenigd Koninkrijk. Hoewel Noord Ierland de laatste tientallen jaren andere prioriteiten had, is het in potentie een mooi fietsland.
Fietsgebieden in Noord-Ierland
De kuststroken van Noord-Ierland zijn net als in de republiek ruig en bergachtig. Met name het graafschap Antrim (ten noorden van Belfast)is de moeite van het fietsen waard. Maar ook meer landinwaarts zijn mooie fietstochten te maken, langs meren en door groene weiden en bossen.
Hoewel er genoeg regen valt om het groene eiland groen te houden, laat ook de zon zich niet onbetuigd. Het kan zomaar voorkomen dat na een flinke plensbui het zonnetje ineens doorbreekt, om na een uurtje weer verdreven te worden door pissende engeltjes. Pas dus op als je iets ‘even’ onder je snelbinders stopt, want voor je het weet is het nat.
De temperatuur in Noord-Ierland is redelijk constant door de warme golfstroom en het zeeklimaat. De zomertemperatuur is gemiddeld zo’n 18-22 graden.
Noord-Ierland: Wegen en Verkeer
Allereerst natuurlijk de mededeling dat in Noord-Ierland het verkeer links rijdt. Gelukkig heeft de Noord-Ierse automobilist over het algemeen geen haast, en gunt je als fietser de ruimte. Tel daar de vele kleine rustige weggetjes bij op en je hebt de basis voor een mooie tocht te pakken.
In heel Ierland zijn goed geasfalteerde weggetjes die de kleinste gehuchten met elkaar verbinden. De afstanden worden soms in kilometers, en soms in miles aangegeven. Enigszins verwarrend, maar met wat gezond verstand, een beetje engels en een goede kaart kom je er wel uit.
Parallel aan grote en drukke wegen zijn vaak kleine weggetjes te vinden die rustiger en fijner fietsen. Hoe kleiner de weggetjes, hoe venijniger de heuveltjes.
Overnachtingsmogelijkheden in Noord-Ierland
In de toeristische gebieden zijn er ruimschoots genoeg kampeerplaatsen. Buiten deze gebieden zijn er weliswaar minder campings, maar vrij kamperen mag (met toestemming van de landeigenaar) en zal ook meestal toegestaan worden door de lokale bevolking. Mocht het niet duidelijk zijn wie de eigenaar is van je potentiele kampeerplaats, probeer het dan eens in de plaatselijke pub.
Ook Noord-Ierland kent, vooral aan de kust, een netwerk van jeugdherbergen. De meeste zijn altijd open. Soms moeten stelletjes gescheiden slapen. Mocht je dat niet zien zitten dan zijn er genoeg andere voorzieningen om de nacht door te brengen met wél goede tweepersoonskamers te vinden.
Iets duurder, maar eigenlijk veel leuker is slapen bij de Ieren thuis. Let als je naar een slaapplaats zoekt op een bordje met de term Bed & Breakfast. Of zoek even op deze site.
Fietsroutes in Noord-Ierland
Noord Ierland heeft meerdere lange afstandsfietsroutes. Op de site van het Noord-Iers Verkeersbureau zijn deze onderverdeeld in lang, medium en kort. Grootste verschil is inderdaad de afstand, maar vooral dat de minor-cycle-routes een rondje beschrijven binnen een bepaald gebied, gebergte, moerasgebied of kuststrook.
Route 01: Ballyshannon to Ballycastle (LAF 1)
Route 02: Belfast to Ballyshannon (LAF 2)
Route 03: Kingfisher Trail (LAF 3)
Route 04: Causeway Coast fietsroute
Route 05: Glens of Antrim
Route 06: Strangford Lough
Route 07: Mountain of Mournes
Route 08: Foyle Valley
Route 09: Newry Canal Way
Route 10: Carlton Trail
Route 11: Craigavon
Route 12: Sperrins Spirit
Route 13: Loughshore Trail (LAF 4)
Dwars door Ierland loopt van de zuidelijke grens van Noord-Ierland naar de zuidwestpunt van de republiek Ierland de O’Sullivan Beara Greenway. Noord-Ierland en Ierland werkten samen aan de North-West Trail.
Voor meer informatie over hoe de routes precies lopen, de laatste updates en om kaarten te kopen, kunt u terecht op de website van Sustrans. Nog niet alle fietsroutes van Sustrans zijn volledig bewegwijzerd en beschreven, en soms zitten er in de bestaande bewegwijzering onverwachte hiaten. De kaarten zijn daarom tijdens het fietsen onmisbaar. Kijk hier voor de beschikbare fietsgidsen voor Ierland.
Noord-Ierland: Fiets Tips
- Knoop eens een praatje aan met de Ieren. Verrassend vaak is het gewoon meteen gezellig. En je komt ook nog eens veel te weten over het land en zijn historie.
- Zorg voor goede regenkleding die bij voorkeur makkelijk aan en uit te doen is. Regenschoenen van bijvoorbeeld AGU zijn een erg handig extraatje.
- http://noordierland.startpagina.nl/ is een goed startpunt voor iedereen die iets wil weten over Ierland, dus ook voor de fietstoerist.