Fietsen in Noorwegen

Fietsen in Noorwegen is voor veel fietstoeristen gelijk aan fietsen naar de Noordkaap. Vind je ruim 2500 km te ver fietsen, dan biedt Noorwegen nog steeds voldoende mogelijkheden voor een mooie fietsvakantie. Prachtige natuur, met bergen, meren, bossen, watervallen en niet te vergelijken uitzichten maken een fietstocht door Noorwegen tot een onvergetelijke gebeurtenis.

De dagen in Noorwegen zijn ’s zomers lang, met eindeloze zonsondergangen. Ben je eenmaal voorbij de poolcirkel, dan wordt het überhaupt niet meer donker.

Hoewel het overdag lekker warm kan zijn (tot wel 25 graden), is het ’s nachts vaak koud en nat. Fiets je op 1000 meter hoogte, dan is dat te vergelijken met een alpenpas van 2000 meter.

De beste tijd van fietsen in Noorwegen is van mei tot half juli. In augustus valt er meer neerslag dan in de maanden ervoor. Nadeel van fietsen in het voorjaar is dat sommige passen nog niet open zijn.

Fietsgebieden in Noorwegen

Het zuiden van Noorwegen (Telemark en Hardanger Vidda) is het dichtstbevolkt. Hier vind je de overbekende houten kerkjes, en er zijn zelfs gebieden waar land- en tuinbouw mogelijk is.

Tussen Bergen en Trondheim (in Jotunheim) is het bergachtig, en het landschap wordt doorsneden door gletsjers en fjorden. Sommige fjorden zijn meer dan 1000 meter diep. De Sognefjord en de Sorfjord reiken tot ver in het land.

De uitlopers van deze bergen lopen naar het oosten en noorden toe, waar het goed fietsen is. Nog verder naar het noorden toe fiets je door de toendra.

In het uiterste noorden van Noorwegen ligt Finnmark, met als absolute toeristentrekker de reeds genoemde noordkaap.

Langs de hele kust van Noorwegen zijn fjorden te vinden die de kustlijn nogal lang maken, ongeveer 20000 km. Voor de kust van Noorwegen liggen verschillende eilanden-groepjes, waarvan de Lofoten en de Vesteralen de grootste en bekendste zijn.

Fietsen in Noorwegen uitzicht op een fjord
Fietsen in Noorwegen kan pittig zijn maar biedt wel schitterende vergezichten

Reisorganisaties voor een fietsvakantie in Noorwegen

Met een beperkt aantal reisorganisaties kun je gaan fietsen in Noorwegen. Hieronder ANWB Reizen, SNP Fietsvakanties en Eigenwijze Reizen.

Verkeer in Noorwegen

Hoewel Noorwegen weinig wegen heeft, zijn de wegen toch over het algemeen rustig en goed te fietsen. De weg naar de Noordkaap kan zeker in het hoogseizoen druk zijn.

De grotere wegen zijn meestal goed geasfalteerd, en worden zo nodig jaarlijks hersteld. Kleinere wegen zijn vaak bestraat met gravel-achtige substanties.

In de dalen is vaak een secundaire weg parallel aan de hoofdweg, die rustiger is. De bergpassen kennen die luxe niet, daar zul je dus meestal de auto’s voor lief moeten nemen.

De bewegwijzering is weliswaar meestal niet voor fietsers gemaakt, maar wel bijna altijd volledig. Een goede kaart is onontbeerlijk.

Tunnels zijn in Noorwegen vaak lang, en soms niet goed verlicht, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Een tip die fietsers in Noorwegen elkaar vaak doorgeven is om in dergelijke tunnels een automobilist te vragen achter je te fietsen. Zo heb je zelf licht om de weg te kunnen zien, en zien achterop- en tegemoetkomende automobilisten jou. Soms ben je zelfs verplicht om de oude pasweg te nemen over de berg, omdat de tunnels verboden zijn voor fietsers.

Noorse automobilisten zijn over het algemeen aardig en hebben weinig haast. Sommige toeristen echter willen snel bij de volgende toeristische trekpleister zijn, en houden dus minder rekening met langzaamrijdend verkeer.

Overnachtingsmogelijkheden in Noorwegen

Overnachten kan in Noorwegen op veel manieren, in vele soorten accomodaties. Eén van de meest voor de hand liggende accommodaties is een kamer bij particulieren of een bed and breakfast (volg bordjes ‘rom’ of ‘husrom’). Op de website http://www.bbnorway.com/ staat een vrij compleet aanbod.

Noorwegen telt daarnaast bijna 1500 campings. Veel campings zijn voornamelijk ingericht op de camper- of caravan-trekker, maar kamperen met een tent is ook goed mogelijk. Mocht het weer op een slechte dag zo vies zijn dat je graag even wilt opdrogen, dan kun je overwegen op een camping een blokhut of vakantiehuisje te huren. Een selectie van Noorse campings vind je op de sites http://www.camping.no/ en http://www.nafcamp.com/. Veel campings hebben een keuken of een eetruimte waar je bij slecht weer je maaltijd kunt klaarmaken en nuttigen.

Vrij kamperen mag na toestemming van de eigenaar. Open vuur is in de vrije natuur echter strikt verboden, en ook een geschikt plekje vinden zal vaak niet meevallen.

Verspreid over Noorwegen zijn er een kleine 100 jeugdherbergen. Een andere leuke optie is om voor een paar dagen en boerderijtje te huren. Je moet dan wel even van te voren reserveren: www.nbt-nett.no/.

Vakantiehuisjes zijn te huren via verschillende internetaanbieders. De site www.turistforeningen.no heeft een aanbod dat speciaal gericht is op de actieve vakantieganger die graag een huisje bewoont op een mooi plekje.

Tot slot zijn er ook in Noorwegen weer hotels in alle mogelijke soorten. Kijk op de site van het Noors verkeersburo voor een overzicht.

Fietsroutes naar Noorwegen toe

  • De Northsea cycleroute voert langs de Nederlandse kust via Duitsland, Denemarken en Zweden naar de Noorse zuidkust. Niet de kortste route, maar zeker een aanrader.
  • Eurovelo-routes 1, 3 en 7: van noordkaap naar het zuiden. Deze routes komen niet door allemaal door Nederland maar zijn voor het Noorse stuk goed te gebruiken als je naar de Noordkaap wilt. Niet volledig uitgeschreven, dus vooralsnog een flinke portie zelfredzaamheid nodig.

Fietsen in Noorwegen: Fietsroutes

Fietsen in Noorwegen kan redelijk goed op autokaarten, temeer daar zeker in het noorden van het land niet zo veel extra wegen zijn om het autoverkeer te mijden.

Om in Noorwegen te komen met je fiets moet je of vliegen, of naar een veerboot fietsen om de zee over te steken. Beschreven fietsroutes binnen Noorwegen:

  • Het boekje Norwegen per Rad (verkrijgbaar bij de Fietsvakantiewinkel) beschrijft globaal fietsroutes door het hele land. Een aanrader voor diegene die zijn route zelf wil uitstippelen en niet gebonden wil zijn aan een reisorganisatie of een gereserveerde overnachtingsplaats.
  • Noorse lange afstands fietsroutes. (Meer informatie op Visit Norway).
  • Telemark kanaal: 300 kilometer langs het Telemark kanaal. Af en toe een flinke heuvel, maar hoofdzakelijk vlak.
  • Rallarvegen – The Old Navvy Road: Flink heuvelachtige fietsroute van Haugastol naar Voss, 108 km lang.
  • De Kustroute: ruim 500 vlakke kilometers langs de zuidoost-kust van Noorwegen, van Horten naar Flekkefjord. Deze route sluit aan op het Noorse traject van de Northsea-cycleroute.
  • De Lofoten – Vestfjord route: Fietsrondrit over de eilandengroep De Lofoten met start en finish in Bodo, 450 km.
  • De Numedal Fietsroute: Langs de rivier Numedalslagen over jaagpaden en kleine weggetjes, 280 km.
  • De Hallingdalen Route: 77 Km langs rivieren in het Hemsingdal. Uitermate geschikt voor kinderen door de geringe hoogteverschillen en de rustige autovrije / autoluwe wegen.
  • De Discovery Trail – Bjorli-Dombås-Grimsdalen: Kindvriendelijke fietsroute van 425 km die door een bergachtig gebied voert, maar met uitzondering van de laatste kwart van de route amper stijging kent.
  • Along the Sognefjord: Rondje van 130 km rondom de Sognefjord.
  • Røros: Rondrit vanuit Roros, 170 km.
  • Vesterålen: Eilandje hoppen in Møre & Romsdal, Molde-Ona-Bud-Atlanterhavsveien: 200 km, niet bewegwijzerd
  • Voss-Bergen v.v.: 120 km door Hordaland over autoluwe wegen.
  • Kristiansand – Hovden – Haukeli: 250 km, nationale fietsroute nr 3.

Deze fietsroutes worden beschreven op de site www.cyclingnorway.no, maar die ligt er helaas regelmatig uit.

Tips als u gaat Fietsen in Noorwegen

  • Door de grote afstanden tussen dorpen als je in midden en noord-noorwegen fietst, is het soms moeilijk om dagelijks inkopen te doen. Hou daar dus rekening mee en zorg voor één of twee noodmaaltijden.
  • Drinkwater is overal in Noorwegen te verkrijgen. Pas op met drinken van gletsjerwater, omdat daar bezinksel in kan zitten.
  • Inkopen doen in Noorwegen kan prijzig uitpakken. Uit eten kan vooral in kleinere dorpen een redelijk alternatief zijn. Niet goedkoper meestal, maar wel makkelijker. En je hoeft niet af te wassen.
  • Noren lijken soms wat stug, maar zijn vriendelijk als je ze aanspreekt. Een beetje kennis van de Noorse taal is dan handig.
  • Voor algemene informatie over Noorwegen is de noorwegen.startpagina.nl een mooi beginpunt op het internet. Kom je in Noord-noorwegen, kijk dan ook eens op de lapland.startpagina.nl.
Fietsvakantiewinkel heeft alles voor uw fietsvakantie:
fietsvakantie ad