Het lijkt nog maar kort geleden dat je een nieuwe fiets kocht voor je kind. En misschien is dat ook zo. Kinderen krijgen regelmatig een groeispurt. Gisteren leken ze nog prima op hun fiets te passen en vandaag komen ze bijna met de knieën tegen het stuur.
Het seizoen om er lekker op uit te trekken is aangebroken. Reden genoeg om een leuk fietstochtje te maken of met de fiets naar school te gaan. Jammer als je kind dan niet meer goed op z’n fiets past. Als je nu snel op zoek gaat naar een nieuwe meisjes- of jongensfiets, kunnen ze weer heerlijk op pad.
Aanschaf kinderfiets
Koop de fiets niet te groot. Het is verleidelijk om een te grote fiets te kopen (je kind zal er immers langer op kunnen fietsen), maar een te grote fiets leidt eerder tot ongelukken. Zorg dat het zadel zo hoog staat, dat je kind met beide voeten bij de grond kan. Bij het fietsen mag het been op het laagste pedaal niet helemaal gestrekt zijn. Een indicatie voor de maat is:
- 12 inch voor lengte 92 – 104 cm
- 16 inch voor lengte 104 – 116 cm
- 18-20 inch voor lengte 122 – 128 cm
- 22 inch voor lengte 128 – 134 cm
- 24 inch voor lengte 134 – 140 cm
- 26 inch voor lengte 146 – 158 cm
Koop voor jonge kinderen een fiets met terugtraprem. Deze remt het beste en is het makkelijkst te bedienen. Voor jonge kinderen is een fiets met een lage instap (ook voor jongens) veiliger. Ze kunnen makkelijker op- en afstappen. Als kinderen al goed kunnen fietsen is dat niet nodig. Koop liever geen fiets met versnellingen, ze zijn moeilijk te bedienen en gaan bovendien snel kapot. Let erop dat de kinderfiets een kettingkast en jasbeschermers heeft, zo kan er niets tussen de spaken of ketting komen. Voor een goede zichtbaarheid zijn reflectoren en een wit achterspatbord van belang. Ook een kinderfiets moet voldoen aan de normale eisen die de Verkeerswet aan fietsen stelt.
Bespaartips
Een nieuwe fiets kopen is natuurlijk niet goedkoop. Maar er zijn zeker manieren om de kosten te beperken. De te kleine fiets doorgeven aan een jonger kind in het gezin spreekt voor zich. Maar je kunt moeilijk die roze meisjesfiets aan je zoon geven. Gelukkig zijn er nog andere opties:
- Ruil de te kleine kinderfiets in als je een nieuwe jongens- of meisjesfiets koopt. De fietswinkel geeft vaak een goede inruilprijs.
- Kijk eens op Marktplaats. Veel mensen zitten namelijk met hetzelfde probleem als jij. Je vindt er kinderfietsen in redelijk goede staat voor leuke prijsjes.
- Zoek goed op internet. Er zijn fiets(web)shops die fietsen van het vorige seizoen aanbieden. Dat scheelt echt. Je hebt lagere prijzen voor kinderfietsen van hoge kwaliteit.
Veilig fietsen
Fietsen is leuk en gezond maar moet wel veilig zijn. Leer je kind daarom de verkeersregels, ook als je zelf meefietst. En laat een jong kind een fietshelm dragen (maar doe het dan wel goed, een fout gebruikte fietshelm werkt averechts). Goede verlichting en reflecterende strips zorgen ervoor dat je kind goed zichtbaar is. Geen tas aan het stuur maar achterop de bagagedrager, vastgemaakt met snelbinders. Als je kind op hockey of tennis zit, bevestig dan speciale klemmen voor de stick of het racket.
Beurt
Kinderfietsen worden meestal intensief gebruikt. Een keer per jaar een beurt is echt geen overbodige luxe. De ketting wordt gespannen en gesmeerd, de remmen afgesteld, de verlichting, kabels, trappers en het stuur gecontroleerd. De banden worden op de juiste spanning gebracht en bouten en moeren goed aangedraaid. Je kind fietst zo altijd op een veilige fiets. En het fietst veel beter als de fiets goed onderhouden is.
Fietstochtjes
Door heel Nederland zijn leuke fietsroutes uitgezet. Ook kortere routes die je prima met kinderen kunt doen. Je vindt altijd wel een route in jouw omgeving. Zelfs fietsvakanties met kinderen zijn mogelijk, vanaf dat ze kleine babies zijn tot puberende jong-volwassenen.