Ze zwabberen over het fietspad met 5 kilometer per uur. Ze rijden met een onschuldige blik tegen het verkeer in, barricaderen de weg of remmen plotseling bij de aanblik van het Paleis op de Dam. Kortom, ze zijn irritant en gevaarlijk. Zo denkt een gemiddelde Amsterdammer over een fietsende toerist. De verhuurders van fietsen vinden dat de inwoners van de hoofdstad zich beter achter hun oren kunnen krabben.
Volgens MacBike-medewerker Ronald Walgreen kunnen opvallend veel Russen slecht fietsen. ‘Die nemen hier binnen plaats op het zadel, zetten hun voeten op de pedalen en blijven roerloos zitten… tot ze omvallen.’ Soms komen huurders terug met hun fiets omdat ze het niet aandurven. Bij YellowBike gebeurt dit in het hoogseizoen volgens een medewerker geregeld. ‘Dan komen er toeristen van wat verder weg die denken dat fietsen heel makkelijk is. Dat lijkt het natuurlijk ook als je het ziet. Maar als je nooit eerder op een fiets gezeten hebt, kan je beter geen fiets huren.’ Vooral toeristen met een bescheiden karakter zoals Japanners en Chinezen hebben het moeilijk in Amsterdam. ‘Je moet hier in het verkeer een beetje ego hebben. Als je te beleefd bent, links én rechts voor laat gaan, kom je er nooit.’
Als je het aan de fietsverhuurders vraagt, zijn het niet de toeristen die gevaarlijk fietsen, maar de Amsterdammers zelf. Fietsende Amsterdammers worden beschreven als gevaarlijk en asociaal. De ergernis over toeristen bestaat er niet zozeer uit dat ze gevaarlijk fietsen, maar dat ze te langzaam gaan. Opmerkingen als ‘Tourist go home’ worden fietsers op een duidelijk herkenbare huurfiets geregeld nageroepen.
Ik denk echter dat als de toeristen inderdaad huiswaarts zouden gaan en weg zouden blijven, al die Amsterdammers anders zouden piepen. Ook hier een klein beetje ‘vriendelijkheid in het verkeer’ zou wonderen doen.
Lees het hele artikel in de Vogelvrije Fietser.