Over het wel of niet dragen van een fietshelm in Nederland zijn de meningen verdeeld. Waar het bij sporten als mountainbiken en skiën wel geaccepteerd is om een helm te dragen, is dat bij de ‘vrije tijd’ fietser veel minder het geval. Tijdens een valpartij vangt een goed passende helm echter de eerste klap op. Het is goed om te weten dat de standaard fietshelm is ontworpen om te beschermen tot vallen bij een snelheid tot maximaal 20 km per uur. Onderstaand een aantal tips voor de aanschaf van een fietshelm.
#1: Om oververhitting te voorkomen is het belangrijk dat de fietshelm goed ventileert. Bij de aanschaf van een helm treft u hier vaak meer informatie over op de productpagina’s van de helm. Het voorkomen van oververhitting is niet alleen prettig voor tijdens het fietsen, maar voorkomt ook een vertraging in reactievermogen. Dit geldt niet alleen voor fietshelmen, maar bijvoorbeeld ook voor motorhelmen en scooterhelmen.
#2: Koop nooit een tweedehands helm. Een (fiets)helm kan ook aan de binnenkant beschadigd zijn na een ongeval. Vanaf de buitenkant is dit niet altijd zichtbaar. Neem geen risico’s en kies altijd voor een nieuwe helm.
#3: De helmmaat is een belangrijk aspect bij het uitkiezen van een nieuwe helm. De helmmaat wordt berekend door de hoofdomtrek vanaf 2 cm boven de wenkbrauwen te meten. Met behulp van de bijbehorende omtrek in centimeters is het mogelijk om de helmmaat te bepalen. Let ook op het gemak waarmee de bandjes zijn in te stellen. Kun je hem tijdens het fietsen even snel iets losser doen, of moet je afstappen om de helm even losser te willen?
#4: Elke helm die te koop is, moet voorzien zijn van een CE-keur. In het geval van fietshelmen is dat CE EN 1078.
#5: Een fietshelm gaat lang mee mits de helm goed wordt onderhouden. Maak regelmatig de helm schoon met een vochtige doek en water. Het advies is om niet gebruik te maken van agressieve schoonmaakmiddelen. Ben je op de helm gevallen tijdens het fietsen, of laat je de helm zelf vallen, dan kan het zijn dat de helm beschadiging heeft opgelopen, en dus niet meer optimaal werkt. Een nieuwe helm is op dat moment de beste keus.
#6: Een zonneklep beschermt tegen storend zonlicht maar ook tegen laag hangende takken. Een klep moet afneembaar zijn. Handig als hij stoort wanneer je sterk voorovergebogen fietst, maar ook bij een val moet hij los schieten om een eventueel draaiende beweging van het hoofd niet te belemmeren.
#7: De kleur. Doet niets aan de veiligheid maar het oog wil ook wat. En koop je een helm voor je kind, die hij / zij niet mooi vindt, dan weet je zeker dat er iedere keer gedoe is om de helm op te zetten.