Vlak voor de zomervakantie kon eindelijk de WickiUp 4 met grondzeil geleverd worden. Van Op Pad kreeg deze tent de bronzen Outdoor Award, en ook bij de Fietsvakantiewinkel wordt de tent goed verkocht. Op papier een bijna ideale tent voor fietsreizigers, door de ruimte, het gewicht en de stabiliteit. In de praktijk kwamen we deze zomer toch een paar minpuntjes tegen, naast een heleboel pluspunten.
Opzetten van de WickiUp
Laten we bij het begin beginnen: het opzetten van de WickiUp 4. Simpel. De eerste keer kostte het ons een minuut of 15, daarna werden we iedere dag sneller. Na een week stond de tent binnen 5 minuten, inclusief afspannen. Zelfs opzetten met één persoon kost niet veel meer tijd.
Het kost enige moeilijke is om de buitentent over de stok te ‘gooien’. Voor de snelle trekkers: de tent hoeft niet altijd uit elkaar. Als hij goed droog is, is afbreken slechts een kwestie van haringen verwijderen en tentstok eruit. Zit er echter nog wat ochtenddauw op het buitendoek, dan weet je zeker dat de hele tent flink nat is als je aankomt op je volgende bestemming.
Materiaal
De stof van de tent is dun, vandaar het zeer lage gewicht. Een absoluut pluspunt wat ons betreft. Door de dunne stof waait de tent zeer snel droog, wat fijn is als je iedere dag de tent afbreekt en weer opzet. Hoe stevig het materiaal is en hoe lang het bestand is tegen de weersinvloeden en het gebruik, zal de toekomst nog moeten leren, maar wij hebben wat dat betreft geen bijzonderheden geconstateerd.
De WickiUp 4 is zeer ruim
De binnenruimte in de tent is bijna bizar groot. zowel qua vloeroppervlak als in de hoogte. En dat is fijn. Met het hele gezin in de tent kunnen zitten zonder tegen het tentdoek te leunen. Er passen zonder problemen twee slaapmatjes aan één kant van de tentstok. De andere helft van de tent is dan voor bagage, of de kinderen. Je fietsbroek ruilen voor een zwembroek, terwijl je staat. Tijdens mijn verblijf op de camping, is dat toch een vorm van luxe. Een luxe die wij in ieder geval konden waarderen.
Nattigheid in de WickiUp 4
Zit je eenmaal in de tent, dan voldoet deze prima. Helaas lijkt de tent toch nog niet helemaal doordacht te zijn. Als het regent is het erg moeilijk om de tent droog op te bergen. De binnentent kan niet eerst worden opgeruimd, waardoor die altijd vochtig zal zijn bij regen.
En wat misschien nog wel storender is, is de ingang. Om het bij regen een beetje droog te houden heb je een extra tarp nodig die je over de ingang kunt spannen. Zolang je de rits dichthoudt is er uiteraard niets aan de hand. Maar wil je naar buiten, dan krijg je al snel regen in je binnentent. De deur zit namelijk schuin, en vangt daardoor het regenwater als het ware op. Alternatief is dat je de deur maar een klein stukje opent, en buikschuivend naar buiten gaat. Wat dan weer vervelend (en nat en vies) is als je bedenkt dat je de grootst mogelijke trekkerstent hebt gekocht.
Inpakken en wegwezen?
Waarom hadden wij deze tent gekocht voor onze fietsvakantie uitrusting? Voor de ruimte en het lage pakvolume. En op die punten voldoet de WickiUp4 uitstekend. Het opzetten gaat makkelijk, waardoor je al snel het gevoel krijgt dat je een ervaren tentenbouwer bent.
Groot nadeel van deze fietstent vonden we toch wel dat hij niet droog is op te zetten, noch af te breken als het regent. En dat de mooie grote deur in de tent bij nat weer eigenlijk niet bruikbaar is zonder tarp.
Doordat er geen luifeltje op gemaakt is (waarschijnlijk uit gewichtsbesparing) doet Eureka zijn eigen tent eigenlijk te kort. We gaan zeker nog een aantal jaar plezier aan deze tent beleven, maar deze tent aanraden aan andere fietsers? Nee. Niet zolang met name het deurprobleem niet is opgelost.
Tenten voor Fietsvakanties
De WickiUp 4 en andere tenten, speciaal voor fietsvakanties zijn te koop bij de Fietsvakantiewinkel. De winkel word geleid door fietsers die zelf ook kamperen. Ze hebben dus een duidelijke mening over fietstenten en kunnen goed adviseren. Lees ook de pagina over fietstenten. Van 1-persoonstentjes tot lichtgewicht familietenten.
als je met een beetje moeite de binnenstok van de binnentent naar het buitententzeil verplaatst (even de buitentent hoog vasthouden)kan je de binnentent droog inpakken.